Hlavní obsah

Klientům banky mizely peníze z účtů

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Několik klientů Komerční banky (KB) oznámilo, že jim z účtu záhadně zmizely peníze. Situace je pro třetí největší banku v ČR o to nepříjemnější, že nejde o žádné administrativní pochybení, ale vytunelovaná konta jsou pravděpodobně dílem mezinárodního mafiánského gangu, který se nejspíš naboural do vnitřního systému banky. Vedení banky požádalo o spolupráci policii.

Článek

Kriminalisté už částečně rozklíčovali postup, kterým se dosud neznámým zločincům podařilo dostat peníze z banky. Ty pak skončily na různých účtech v zahraničí. Banka se zatím k případu vyjadřovat nechce."Prohlášení vydáme v pátek," sdělila v úterý Právu mluvčí banky Romana Ondrůšková.

Případ již vyšetřují pražští specialisté

Jak Právo zjistilo, je mezi poškozenými například rodinná pekárna v Dobřanech na Plzeňsku. Podle informací Práva firmě někdo v systému elektronického bankovnictví postupně "vycucl" z účtu téměř milión korun. "Nic k tomu říkat nebudu. Policisté i zástupci banky nás požádali, abychom o podrobnostech s nikým nemluvili," reagoval na dotaz Práva jednatel Dobřanského pekařství Robert Fonhauser. Finanční ztrátu firmě banka pravděpodobně nahradila. "Nebudu nic potvrzovat ani vyvracet," řekl k tomu Fonhauser.

Jako první začala na případu pracovat kriminálka Okresního policejního ředitelství Plzeň-jih. "My jsme případ rozpracovali do určitého stádia a pak ho předali pražským kolegů," uvedl ředitel policie Plzeň-jih Jiří Tyc.

Peníze směřovaly do Anglie, Belgie a na Ukrajinu

Právu se podařilo zjistit, jak zřejmě celý podvodný systém funguje. Nejdůležitějším článkem je člověk, který pronikne do vnitřního systému banky a z vytipovaných účtů postupně převádí elektronickou cestou peníze na jiné účty v Komerční bance. Jejich majitelé, kteří byli osloveni a figurují v celé transakci jako prostředníci v pozici bílého koně, jsou vzápětí informováni, že jim naběhly peníze na konto.

V přesně stanovený čas si je pak jdou vyzvednout v hotovosti na přepážku. Podle dalších instrukcí organizátorů vybrané peníze uloží na konkrétní účty v cizině, kde je okamžitě vybírají další lidé . Peníze směřovaly například do Anglie, Belgie ale i na Ukrajinu.

Někteří ani neví, že dělají něco nezákonného

U bílých koní ale stopa policie zatím končí. "Oni ani neví, že dělají něco nezákonného. Jsou to lidé, kteří odpověděli na inzerát, který jim sliboval provizi za to, že z účtu peníze vyzvednou a pošlou dál. Podmínkou byl účet v KB a perfektní znalost anglického jazyka, protože cílový subjekt v cizině, kam peníze směřovaly, s nimi komunikoval v angličtině," řekl zdroj obeznámený s případem.

Největší počítačové podvody v českých bankách za posledních deset let:

Březen 1997 - K sedmi a půl roku vězení byl odsouzen bývalý počítačový expert pražské pobočky KB Pavel Vedral. V červenci 1994 převedl pomocí vlastního programu z centrály banky 31,9 milionu korun na její pobočku v Chrudimi.

Duben 1999 - Na pět a půl roku vězení odsoudil soud zaměstnance České spořitelny Martina Janků za to, že od září 1991 do dubna 1992 převedl na své účty více než 35 miliónů korun. Třicet miliónů posléze vrátil s tím, že chtěl pouze upozornit na špatné zabezpečení.

Únor 2000 - Za pokus o mnohamiliónový podvod poslal ostravský krajský soud do vězení muže, který se podle obžaloby v roce 1996 pokusil převést z firemních účtů, vedených u Union banky, na soukromá konta 80 miliónů korun.

Říjen 2003 - Trest sedmi let vězení vyměřil soud administrátorovi GE Capital Bank Věnku Herynkovi za to, že od srpna 1999 do března 2002 neoprávněně převedl na své účty zhruba 193 miliónů korun.

Říjen 2004 - Soud poslal na čtyři roky do vězení zaměstnance zkrachovalé Union banky Marcela Pardamce za to, že v letech 1998 a 1999 zneužíval počítačovou techniku a zmocnil se tak nejméně 4,5 miliónu korun.

Říjen 2004 - Šest let vězení vyměřil soud Richardu Šlapkovi, který připravil KB prostřednictvím internetu o 60 miliónů korun tak, že z účtu vedeného v tomto finančním ústavu převedl peníze do Expandia Banky, odkud se je poté snažil odčerpat na několik dalších účtů a vkladních knížek.

Srpen 2006 - Do vnitřního systému Komerční banky se naboural nejspíše mezinárodní mafiánský gang a pravděpodobně vytuneloval některá konta.

Zdroj: ČTK

Komerční banka je třetí největší bankou v České republice. Obsluhuje více než 1,4 miliónu klientů a je součástí skupiny Société Générale.

Reklama

Výběr článků

Načítám