Hlavní obsah

Berdychova družka chce svědčit u soudu

Právo, Pavel Blažek
PRAHA

Soudní líčení proti Davidu Berdychovi v kauze padělání a pozměňování peněz ve čtvrtek zaznamenalo před odvolacím senátem soudce pražského vrchního soudu Jiřího Zouly dramatický zvrat. Berdychova družka Marie Královcová totiž požádala Zoulův senát o to, aby byla vyslechnuta.

Článek

Soud se rozhodl Královcovou vyslechnout a líčení z tohoto důvodu odročil na 7. září.

Svědectví Královcové může být překvapivé. Její výpověď by měla označit původce padělaných 142 kusů pětitisícových bankovek, které policie nalezla před dvěma lety při domovní prohlídce bytu, v němž Královcová a Berdych bydleli.

V přípravném řízení Královcová využila práva odepřít policii a žalobcům výpověď. Pak si to rozmyslela a před trestním senátem pražské soudkyně Jaroslavy Liškové vypověděla, že převzala balíček s neznámým obsahem od nějakého Berdychova známého. Až později prý spolu s Berdychem zjistila, že balíček obsahoval bankovky. A to tak, že balíček našla v zásuvce její malá dcera, otevřela jej a s bankovkami si hrála.

Žalobkyně z pražského vrchního státního zastupitelství Miluše Rédlová označila uvedené tvrzení za účelové. Poukázala na expertní posudek České národní banky, podle nějž byly padělané bankovky označeny stupněm zdařilé a tedy schopné uvést lidi v omyl: "Podle paragrafu 140 prvního odstavce trestního zákona je trestné padělané a pozměněné peníze i přechovávat." Za to je v tomto hodnocení žalobkyně možné uložit maximálně 8 let vězení, a nikoliv 10 let, jak původně rozhodla pražská soudkyně Lišková.

Paradox obžaloby a rozsudku

Právní experti označili rozhodnutí soudce Zouly o odročení za důležité. "Soudkyně Lišková musela své rozsudky opravit třikrát. Ale i tak jí, žalobcům a dokonce i vrchnímu soudu uniklo, že obžalovali a dvakrát nepravomocně pro přechovávání padělků odsoudili jen Berdycha. Královcová o padělcích věděla a ve spolupachatelství padělky přechovávala také. Obviněna však dosud nebyla, natož pak obžalována. To je podivnost a paradox případu," řekl včera Právu o vadách procesu jeden z dotazovaných expertů.

Žádost Královcové o výpověď označil za vstup na tenký led. "Buď napomůže odhalit padělatelskou dílnu a získá tak pro sebe pardon, nebo sleduje jiný a zatím neznámý cíl," dodal.

Závěry experta potvrdil dobře informovaný zdroj. "Daktyloskopická expertíza se nezabývala otisky prstů Královcové na bankovkách. Zadání znělo na Berdycha. A našel se jeho otisk jen na jedné padělané bankovce. Berdych tvrdí, že vznikl až následně, kdy mu policisté dali bankovku do ruky," upozornil na další záhadu případu dobře informovaný zdroj.

Advokát Jaroslav Ortman jako Berdychův obhájce upozornil Zoulův senát na další podivnost. "Bankovky byly přineseny do bytu bez vědomí Berdycha," uvedl v závěrečné řeči.

Hra o čas

Zoulův senát se rozhodl Královcovou vyslechnout až po padesátiminutové poradě. Rozhodnutí vyslechnout ji počátkem září souvisí s velkým procesem vedeným středočeským soudcem Petrem Francem proti Berdychovi a dalším 35 obžalovaným z 21 násilných loupeží, vraždy zlatníka Václava Tomana a dalších trestných činů.

"Rozsudek soudce France se čeká 21. září," upozornil ve čtvrtek senát Ortman a navrhl zastavit řízení v kauze padělků pro neúčelnost. "Pan Berdych nyní vykonává trest pěti let vězení a čelí před senátem soudce France obžalobě ze 17 trestných činů a vraždy ve zločinném spolčení," řekl advokát.

Podle právních expertů musí Franc vyčkat na pravomocné rozhodnutí soudu ve věci padělaných bankovek. "Aby mohl nad Berdychem vynést souhrnný trest. Možná, že Berdych v procesu řízeném Francem hraje o nižší trest za padělání a z neznámých důvodů i o čas. Ten mu může získat svědectvím Královcová," míní expert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám