Hlavní obsah

Kocáb svědčil u soudu kvůli zkrachovalému Trendu

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Od rána až do pozdního odpoledne svědčil ve čtvrtek známý hudebník Michael Kocáb před senátem královéhradeckého krajského soudu, který projednává případ vytunelovaného investičního fondu Trend. Kocáb patřil mezi lidi, kteří fond počátkem devadesátých let založili.

Článek

Kvůli kauze Trend je obžalováno jedenáct lidí v čele s Miroslavem Hálkem. Žaloba jim klade za vinu, že nelegálními transakcemi připravili akcionáře Trendu o 1,4 miliardy korun. Fond ovládla skupina kolem Hálkovy společnosti Královéhradecká brokerská v létě roku 1995. Kocáb, který byl v té době člen představenstva Trendu,  se o prodeji podle svých slov dověděl až v době, kdy už byl obchod sjednán. "Na mě to působilo jak blesk z čistého nebe. Nesouhlasil jsem s tím, ale zvrátit se to už nedalo," řekl soudu.

Po změně vlastníka zůstal Kocáb v představenstvu fondu, aby, jak prohlásil, dohlédl na to, že se bude s majetkem akcionářů nakládat korektně. "Z portfolia fondu byly později vyvedeny akcie tří lukrativních společností ve zhruba půlmiliardové ceně, a to bez mého vědomí. To mě vyděsilo, zvlášť, když peníze za akcie nepřišly na účet fondu. Dál jsem s tím nechtěl mít nic společného a v na podzim roku 95 jsem z představenstva odstoupil. Vymazání mého jména z rejstříku však vedení fondu uměle oddalovalo, takže k tomu došlo až roku 1996," řekl Kocáb.

Od roku 1995 posílal dopisy na různé státní instituce se žádostí o provedení kontroly v Trendu. "Psal jsem na všemožné státní orgány a možná to je důvod, že se to začalo vyšetřovat," poznamenal. Hálek a další podezřelí byli na jaře 1997 zatčeni.

Hálek vinu od začátku odmítá.

Kocáb čelil mnoha dotazům

U soudu položil Hálek Kocábovi řadu otázek, kterými se snažil prokázat, že hospodaření Trendu nebylo v pořádku už v době, kdy s ním Královéhradecká brokerská neměla nic společného. Dokazoval například, že Trend vyplácel dividendy i době, kdy byl ve ztrátě, předložil také auditorské zprávy, podle kterých měl Trend v roce 1995 v nepořádku účetnictví.

Hálek také tvrdil, že jej v únoru roku 2001 navštívili jistí lidé s tím, že má být zavražděn nájemným vrahem a v pozadí že má stát Kocáb. Ten to však emotivně odmítl. "To je nehorázný nesmysl. Je to snaha zaplést mě do skandálu, snaha zničit mě jako člověka. Hluboce se mě to dotklo," prohlásil Kocáb.

Značné komplikace provázely v minulosti vyšetřování tohoto případu. Policista, který se Trendem zabýval, z dosud nezjištěných příčin spáchal v roce 2000 sebevraždu. Státní zástupce, jenž případ dozoroval, ve stejném roce rezignoval, neboť se dostal do podezření ze soukromých styků s lidmi okolo Trendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám