Hlavní obsah

Loupeže bankomatů u Slavkova a v Kladně mají shodné znaky

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Speciální policejní tým jihomoravských kriminalistů Mega pokračuje ve shromažďování stop, které by mohly pomoci v dopadení pětice ozbrojených lupičů, kteří ve středu ráno v policejních uniformách přepadli transport peněz do bankomatů a získali kolem 80 miliónů korun. V pátek přitom došlo k další podobné loupeži v Kladně, kdy opět ozbrojení pachatelé přepadli transport peněz určených do bankomatů.

Článek

Jihomoravští kriminalisté jsou proto v kontaktu s policisty ze středních Čech, kteří řeší obdobný případ z pátečního dopoledne, kdy došlo k další loupeži peněz, které byly určené taky do bankomatů.

Policie kontroluje projíždějící auta

"V tomto případě společně prověřujeme způsob provedení loupeže, zda jsou další shodné stropy či znaky. Zatím však nelze říct, zda to spolu souvisí. To se uvidí až po důkladném vyhodnocení všech stop a informací," uvedla Jana Šípková z jihomoravské policejní správy.

Kriminalisté také v pátek ráno byli na místě činu u Slavkova na Vyškovsku a prověřovali všechna auta, která pravidelně jezdí mezi Slavkovem a Rousínovem v době, kdy došlo k přepadení transportu. "Cílem je zjistit, jaká auta pravidelně jezdí a zda řidiči nemohli něco zahlédnout kolem místa loupeže. Všechny poznatky budeme teprve analyzovat, ale zatím k tomu nelze nic dodat, abychom nenarušili vyšetřování," doplnila Jana Šípková.

Spojovací znak - auta s penězi pro bankomaty

Zatím je ve hře několik verzí a policisté se snaží získat informace, které by zúžily jejich varianty a také okruh potenciálních lidí, kteří by mohli mít loupež na svědomí či o ní něco vědět. Je totiž pravděpodobné, že o transportu, zásobě peněz a jeho trase mohl dát pachatelům informaci někdo z banky či přepravní společnosti bezpečnostní služby Brink's C.L. ČR.

Jediným objektivně zjištěným shodným znakem, který loupež Slavkova a u nádraží v Kladně spojuje, je to, že pachatelé si vždy vyhlédli vůz převážející peníze do bankomatů, ten na klidném místě přepadli a s penězi zmizeli. Lupiči nikdy posádce neublížili, ač byli ozbrojení a vyhrožovali použitím střelných zbraní. Vše také nasvědčuje tomu, že pachatelé mají jednak dobré informace o transportech a znají vozy bezpečnostních služeb, které peníze vozí.

Posádka by neměla zastavit

"Je to složité. Trasa přepravy se mění a určuje ji vždy odpovědný vedoucí pracovník, který by ji měl znát jako jediný. Posádka mívá ve svých vnitřních předpisech, že nesmí nikomu zastavit a nesmí vystoupit, jenže zákony strážcům nedávají jiné pravomoci, než má řidič nebo běžný občan. Takže řidič podle zákona by měl zastavit policistům na jejich signál. Vše na místě záleží jen na okamžitém rozhodnutí posádky," řekl Právu 42letý muž, který jezdí s penězi u konkurenční firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Lupiči ukradli milióny určené pro bankomaty

Milióny korun si odnesli pachatelé loupežného přepadení, k němuž došlo včera kolem půl deváté ráno u kladenského vlakového nádraží. K tamnímu bankomatu České...

Výběr článků

Načítám