Hlavní obsah

Muž obžalovaný z pohlavního zneužívání jde do léčebny

Právo, Tomáš Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

Devětatřicetiletý Miroslav Janiga z Děčína, obžalovaný z pohlavního zneužívání dvou nezletilých dívek, si místo rozsudku vyslechl v pondělí před senátem ústeckého krajského verdikt, podle kterého půjde na dva měsíce do léčebny. Navrhla to jeho obhájkyně s odkazem na dva různé posudky znalců. Soud případ odročil na neurčito.

Článek

Státní zástupce Janigu obžaloval z toho, že od neupřesněného data do roku 2004 pohlavně zneužíval dcery své manželky. Se starší z dívek měl dokonce dvakrát pohlavní styk, mladší pohlavně zneužil.

Lékařka, která obě dívky vyšetřila, se přiklání k tomu, že ke zneužití došlo. "Zatímco starší z dívek byla v mé ordinaci zděšená a vystrašená a detailně mi popsala, co se jí stalo, mladší své zneužití popsala dokonce na sobě. U obou jde o věrohodné výpovědi," tvrdí lékařka. Dívky, které byly podle svých slov zneužívány i v přítomnosti dvou nejmenších bratrů, navíc tvrdí, že jim obžalovaný vyhrožoval bitím.

Janiga vše popírá, události popsané ve spisu jsou pro něj nepochopitelné. Podle něj jeho manželka jen utrácela peníze a vodila si do bytu návštěvy, které tam popíjely alkohol. Jeho výpověď potvrdil i bratr obžalovaného, který v bytě žil tři roky. "Spát jsem chodil poslední, o zneužívání bych proto musel něco vědět," řekl Janigův bratr.

Janiga se nyní léčí v rámci ambulantní sexuologické terapie. Podle znalců jde o sexuálně patologického devianta. Zatímco první lékař u něj zjistil heterosexuální pedofilii a sexuální agresivitu, podle jiného jde o preferenci dospívajících děvčat.

"I když žil pravidelným sexuálním životem s manželkou, milenkou a jeden čas dokonce s oběma ženami, nevylučuje to naše zjištění. Mezi mým posudkem a závěry kolegy nejsou velké rozdíly, jde o jen o malé odchylky," řekl v pondělí soudu jeden ze znalců. Právě o rozdílné závěry znalců se opřela Janigova obhájkyně a navrhla soudu, aby jeho stav posoudila ústavní instituce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám