Hlavní obsah

Krejčíř byl poprvé pravomocně odsouzen

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ostravský krajský soud udělil v pondělí první pravomocný trest uprchlému miliardáři Radovanu Krejčířovi. Vyměřil mu dvouletou podmínku za to, že při dovozu luxusních mercedesů z Německa ošidil stát na daních a clu o téměř dva milióny korun. Podmínky dostali i další dva komplicové Krejčíře.

Článek

"Jejich podvodný záměr byl patrný od počátku. Snažili se pomocí fiktivních faktur dosáhnout zkrácení cla a daně z přidané hodnoty," uvedl při čtení rozsudku soudce.

Případ se týká začátku podnikatelské dráhy kontroverzního boháče, jemuž se dosud pomocí renomovaných advokátů dařilo před českými soudy jakémukoliv trestu uniknout. Krejčíř se svým společníkem přivezl v roce 1993 z Německa tři luxusní mercedesy za několik miliónů korun. Přitom machinacemi snížil jejich cenu a díky tomu zaplatil menší clo a DPH o 760 tisíc korun. Navíc nezaplatil daň z příjmu 1,1 miliónu korun, když nepřiznal příjmy z prodeje aut.

Odvolací krajský soud nejdříve zrušil verdikt karvinského okresního soudu. Rozsudek však pouze upravil a Krejčíře a spol. znovu uznal vinnými. Výšku trestu, dva roky vězení s podmíněným odkladem na dva roky potvrdil. Soudní řízení s Krejčířem bylo vedeno jako proti uprchlému.

Podnikatel čelí dalším obviněním

Krejčíř, který se proslavil loňským útěkem, kdy policii zmizel při domovní prohlídce přímo ze své vily v Černošicích u Prahy, čelí v České republice dalšímu nespočtu obvinění. Nejvážnější je z plánování vraždy celníka. Z finančních podvodů je největší případ, kdy se Krejčíř měl snažit se svými komplici podvodně vylákat ze státní energetické firmy Čepro dvě miliardy korun. V kauze podvodů s pohonnými hmotami společnosti M5 škoda přesahuje půl miliardy korun.

Výčet trestné činnosti, z níž je Krejčíř podezřelý, je dlouhý. je vyšetřován kvůli podvodům leasingové společnosti Technology Leasing za 180 miliónů korun. "Zároveň se policie zajímá, jak se Krejčíř podílel na další násilné trestné činnosti. Týká se to případů zmizení podnikatele Konečného a vraždy podnikatele Šebesty," řekl již dříve Právu dobře informovaný zdroj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám