Hlavní obsah

Upustil cigaretu do slivovice a podpálil dům

Právo, Barbora Silná
ČESKÁ LÍPA

Případů, kdy odhozená zapálená cigareta způsobila životní tragédie a statisícové škody, mají hasiči ve svých archívech nepřeberné množství. To, co se odehrálo v úterý večer v poloroubeném domku v Mimoni na Českolilpsku, nemá ale podle nich obdoby. Jeho majiteli upadl nedopalek do rozlité slivovice, ta vzplála a od ní vzápětí celý dům.

Článek

Vše údajně začalo manželským sporem. "Pohádali se mezi sebou. On se pak šel napít trochu slivovice, a jak si tak čistil hlavu, odhodil nedopalek a chalupa byla v tu ránu v plamenech," popsal Právu jeden ze štamgastů mimoňské restaurace U vrtule. Majitel domku začal požár sice okamžitě hasit pomocí zahradní hadice a manželé přivolali hasiče, ale jejich pokusy byly zcela marné.

Za požárem stojí nedbalost

Jak Právo informovala krajská mluvčí libereckých hasičů Iva Michalíčková, zprávu o požáru hasiči dostali deset minut před 22. hodinou. Vzápětí vyjelo na místo pět hasičských jednotek. V deset byly na místě.

"Při příjezdu prvních jednotek hořel poloroubený domek a jeho majitel se ho snažil uhasit. Hasiči ho proto z domu okamžitě evakuovali," uvedla Michalíčková s tím, že kromě hašení domku ochlazovali vodou z cisteren také sousední rodinný dům.

"Hrozilo totiž, že by ho žár mohl zapálit," dodala Michalíčková a potvrdila neobvyklou příčinu požáru: "Byla to nedbalost uživatele domku, kterému do rozlité slivovice upadl nedopalek cigarety. Požárem bylo poškozeno přízemí domku, přičemž obývací pokoj vyhořel zcela."

Čeká se na rozhodnutí statika

"Kolegové se na místo přijeli hned podívat a ptali se manželů, jestli nepotřebují pomoci. Nechtěli, protože prý šli ke známým nebo příbuzným," řekl Právu strážník městské policie v Mimoni. Dodal, že nyní je celý dům uzavřený a ohraničený bezpečnostními páskami, protože není jisté, v jakém je vlastně stavu. Manželé proto čekají, až se na dům přijde podívat statik a řekne, co s ním dál.

"Mluvil jsem se strážníky, ale od nich rodina žádnou pomoc nechtěla a na nás se také neobrátila. Kdyby potřebovali, jsme připraveni jim pomoci. Můžeme jim nabídnout místo v naší městské ubytovně," uvedl pro Právo starosta Mimoně Stanislav Baloun.

Oheň se hasičům podařilo zlikvidovat až ve středu v půl jedné ráno. Škoda na objektu byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun a uchránit se podařilo majetek asi za 600 tisíc. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám