Hlavní obsah

Příslušníci menšin mají u policie dveře otevřené

Právo, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V policejní uniformě bychom měli v dalších letech stále častěji vídat více lidí romského, vietnamského nebo ukrajinského původu. Policie totiž chce v dalších letech přivést do svých řad příslušníky národnostních menšin. Ministerstvo vnitra proto kvůli tomu přichystalo rozsáhlou kampaň.

Článek

Kampaň má být rozdělena na část informativní a náborovou. První, tedy informační fáze, by se měla rozběhnout již letos na podzim. v pěti českých městech -v Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem a v Plzni, uvedla v úterý agentura ČTK.

"V první fázi budeme informovat občany o možnosti práce u policie pomocí letáků, plakátů, styčných důstojníků i přes úřady práce. Od roku 2007 chceme začít s náborovou částí," sdělila mluvčí ministerstva Radka Kovářová.

Odborníci jsou zdrženliví

Někteří odborníci se však k záměru policie staví zdrženlivě. "Je to jistě krok vpřed, ale česká společnost je stále konzervativní," míní psycholog Karel Humhal s tím, že se v tuto chvíli nedá odhadnout, jak na příslušníky menšin v policejní uniformě bude nahlížet většinová populace.

Cizinci, kteří mají zájem o práci u policie, musí splňovat stejné podmínky jako ostatní uchazeči. "Musejí mít hlavně české občanství," vysvětlila Kovářová. Dodala, že důležitou podmínkou pro přijetí k Policii ČR je i úplné středoškolské vzdělaní zakončené maturitou. Na informační kampaň ministerstvo vyčlenilo 700 tisíc korun, stejná částka je určena pro výběr zájemců.

Nová kampaň má své začátky již v roce 2003, kdy se ministerstvo začalo o tuto problematiku více zajímat. V roce 2006 ji pak aktualizovalo. Hlavním cílem, kterého chce ministerstvo přijetím příslušníků z řad menšin do služeb policie dosáhnout, je zlepšení komunikace mezi policií a minoritami.

Reklama

Výběr článků

Načítám