Hlavní obsah

Policie chce před soudem i Krejčířovu manželku

PRAHA

Policie po ročním vyšetřování navrhla státnímu zástupci, aby postavil před soud manželku uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Kateřina Krejčířová čelí obvinění od loňského července. Původně byla stíhána za praní údajně špinavých manželových peněz, pak bylo obvinění překvalifikováno na podílnictví.

Článek

"Vyšetřovatel předal v úterý státnímu zástupci vyšetřovací spis s návrhem na podání obžaloby manželky nechvalně známého podnikatele," řekla mluvčí finanční policie Nada Očenášková.

Finanční policie původně Krejčířovou vinila z toho, že umožnila manželovi zastřít původ části peněz z trestné činnosti. Nákupem, přestavbou, rekonstrukcí a úhradou vysokých provozních nákladů rozsáhlé nemovitosti v Černošicích u Prahy údajně legalizovala výnosy z manželovy trestné činnosti, a to prý od roku 1998.

Podílnictví lépe vystihuje její činnost

Podle státního zástupce ale její jednání lépe vystihuje trestný čin podílnictví. Toho se podle trestního zákona dopouští ten, kdo ukryje, nebo na sebe či jiného převede či užívá věc, jež byla získána trestným činem, který spáchala jiná osoba. Krejčířová žije s rodinou na Seychelských ostrovech, od dubna je stíhána jako uprchlá.

Kvůli podezření z podílnictví jí hrozí dva roky až osm let vězení. Jde o stejnou trestní sazbu, která jí hrozila i při předchozím stíhání za praní špinavých peněz.

Jako uprchlý je stíhán i Krejčíř, který je v České republice obviněn za rozsáhlou majetkovou i násilnou trestnou činnost. Většina jeho stíhání se točí kolem třímiliardového celního dluhu za dovoz ropných produktů a pokus o komplikovaný podvod na státním podniku Čepro.

Podnikatel loni v červnu utekl policistům při domovní prohlídce v luxusní černošické vile a zmizel do ciziny. Jeho manželka pak i se synem odcestovala na zahraniční dovolenou, v Dubaji se setkali s Krejčířem a odletěli na Seychelské ostrovy. Všichni tři mají už devět let tamní občanství, a zřejmě tak přišli o české.

Státní zastupitelství Krejčířové již dříve kvůli stíhání obstavilo černošickou vilu, jejíž cenu policie odhaduje na 130 miliónů korun. Rozhodnutí potvrdil i soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám