Hlavní obsah

Za zatajení peněženky dostali policisté podmínku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK

Bývalí policejní inspektoři z Vratimova na Frýdecko-Místecku Břetislav Sládek a Jiří Velikovský dostali podmíněné tresty za to, že si loni v dubnu ponechali peněženku, kterou jim na služebnu přinesla žena, vydávající se za nálezkyni. Ve skutečnosti šlo ale o novinářku, která pouze testovala poctivost mužů zákona.

Článek

Oběma policistům Okresní soud ve Frýdku-Místku ve čtvrtek vyměřil za zneužití pravomoci veřejného činitele šest měsíců vězení s odkladem na 14 měsíců. Oba tvrdí, že jsou nevinni a ponechali si lhůtu pro odvolání.

Při předávání peněženky s částkou 423 korun byli podle svědectví novinářky oba policisté. Když se o tři hodiny později na služebnu dostavil její známý s dotazem, zda se nenašla peněženka, oba policisté to popřeli. Peníze se dodnes nenašly.

Podle soudu mají oba stejnou vinu

Břetislav Sládek, který u policie pracoval 24 let, u soudu potvrdil, že skutečně peněženku převzali. "Pak jsem šel na oběd a řekl jsem kolegovi, aby nález zapsal," řekl Sládek. Velikovský jeho slova odmítá. "O žádné peněžence jsem nevěděl. Pokud ji někdo přijal, byl to Sládek," řekl Velikovský. Podle rozsudku se ale na zatajení peněz podíleli oba stejnou měrou, peníze si rozdělili a utratili je.

Oba muži byli okamžitě po události propuštěni. Velikovský je dnes v invalidním důchodu, Sládek pracuje jako školník.

Test poctivosti českých policistům podnikl loni v dubnu deník Mladá fronta Dnes. Většina mužů zákona v celorepublikové zkoušce obstála, řada se jich ale kvůli zatajení peněz dostala před soud. Prvním odsouzeným byl policista z Pardubic Michal Kopal, který peníze vrátil až poté, co se o ně začali zajímat nadřízení. I jeho soud potrestal podmínkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám