Hlavní obsah

Inspekce potvrdila, že policista Čaš řídil opilý

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, pno, Josef Gabzdyl

Ministr vnitra František Bublan ve čtvrtek uvedl, že vedoucí dopravního inspektoráru ve Frýdku-Místku Michael Čaš opravdu řídil opilý. Ministr to řekl Radiožurnálu. Podle něj jsou pro tento závěr i důkazy. Čaš přitom tvrdil, že auto řídila jemu blízká osoba, která z místa po nehodě utekla a on se posadil za volant. Zdá se tak, že cíleně neříkal pravdu.

Článek

Nehoda se stala v noci na neděli na okraji Ostravy. Podle Bublana důkazy prokázaly pravý opak toho, co policista uváděl. "Čaše nyní čeká trest. Zcela jistě bude propuštěn ze služebního poměru, protože se prokázalo, že automobil řídil," uvedl ministr v rozhlasu.

Informace podává jen státní zástupkyně

Čaš vypnul mobilní telefon a není k zastižení. Doma nebydlí, před časem se od rodiny odstěhoval. Podle vyjádření jeho manželky, jedním z důvodů rozchodu byl právě alkohol. Mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová byla ve vyjádření mnohem opatrnější než její nadřízený.

"Některé okolnosti vině policisty opravdu nasvědčují, nicméně návrh na zahájení trestního řízení ještě není. Navíc právo informovat o případu si vyhradila dozorující státní zástupkyně," uvedla Kovářová. Dozorující státní zástupkyně Jarmila Šajnová odmítla cokoliv sdělit.

"Vyjádření pana ministra nechci a ani nemohu komentovat. Prověřování není skončeno, čekáme na expertizy. Veřejnost už byla dostatečně informována," uvedla s tím, že ukončení prověřování očekává ve druhé polovině srpna.

Čašovi nadřízení ještě nerozhodli

O postavení mino službu musejí rozhodnout Čašovi nadřízení. Tisková mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková sdělila, že dosud verdikt nepadl. Svědek nehody Jiří Jermář, spolujezdec z nabouraného vozu, Bublanova slova uvítal.

"Kdyby se pan Čaš přiznal hned, mohl si ušetřit spoustu ostudy." Jeho manželka (32 let) a šestiletý syn utrpěli při nehodě lehčí zranění. "Syn už je v pořádku, manželku páteř pořád bolí a zůstává na nemocenské," řekl Jadrný s tím, že ještě neví, zda bude po Čašovi požadovat náhradu škody. "Mám domluvenou schůzku s právníkem," sdělil.

Policie vysvětlila nesrovnalosti

Ostravská policie také vysvětlila, jak se mohlo stát, že inspekce marně hledala další svědky nehody, i když ti své jméno s telefonním kontaktem předali dopravním policistům přímo na místě. "Policista si vše zapsal na druhou stranu listu z šetření na místě nehody. Své poznámky pak předal kolegovi, který věc počítačově zpracovával. Ten však uvedeného svědka do hlášení nezapsal - nebyl přímým svědkem dopravní nehody," uvedl mluvčí ostravské policie Milan Klézl.

Jak zdůraznil, v poznámkách, které jsou součásti spisu, se jméno muže i s telefonním kontaktem nachází. "Není tedy důvod spekulovat o tom, že Policie ČR chtěla svědka zatajit." Po ukončení šetření ostravský policejní ředitel rozhodne, zda došlo k pochybení a zda bude někdo ve věci kázeňsky řešen.

Inspekce svědky vyslechla hned

"Policista si opravdu psal číslo na nějaký papír. Ale zase na druhou stranu, kdybychom se sami nepřihlásili médiím, tak by naše svědectví scházelo," uvedla Andrea Radomská, která se svým přítelem dokazovala, že opilý Čaš seděl za volantem. PRÁVO kontakt na svědky předalo vyšetřovatelům případu. "Hned nám volali a ve středu vyslechli. Z jejich chování jsem měla dobrý pocit, byli objektivní, rozhodně nechtějí nic zamést pod koberec."

Dechová zkouška po havárii prokázala, že Čaš před jízdou pil. Sám policista tvrdil, že po nárazu instinktivně přelezl za volant, aby vypnul motor a zapnul varovná světla. Svědci však jednoznačně potvrdili, že Čaš automobil skutečně řídil a pokusil se od nehody dokonce ujet. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám