Hlavní obsah

Žena střílela do plzeňské věznice drogy kuší

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

České vězeňství má nakročeno k zisku světového primátu v nejkurióznějším způsobu pašování drog. Ty létaly vzduchem vězňům přímo do cely plzeňské káznice na Borech.

Článek

Ukrytá za obvodovou zdí věznice tam na vzdálenost několik desítek metrů střílela kuší šípy nadité pervitinem pětatřicetiletá žena ze Sušice. Držela se přitom instrukcí manžela, který byl v té době za mřížemi právě pro obchodování s drogami.

"Ženu policejní rada stíhá pro trestný čin nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů," potvrdil v úterý Právu jihočeský policejní mluvčí Dušan Klícha. Podle něho žena je dále vyšetřována na svobodě. "Od návrhu na vzetí do vazby jsme upustili, protože se stará o dvě malé děti," dodal Klícha. Stíhané střelkyni hrozí až deset let vězení.

Na její aktivity po vzoru Viléma Tella přišli policisté náhodou, dozorci o tom neměli ani ponětí. "Vyplynulo to z odposlechů telefonů lidí, kteří jsou vyšetřování z prodeje a distribuce drog," řekl zdroj obeznámený s vyšetřováním případu. Žena si podle něho opatřila poloprofesionální kuši a drogy tam střílela v dutých šípech.

Trénovala několik dní

"Ještě než použila šípy s drogou, několik dní si to pečlivě trénovala. Byla přitom v kontaktu s manželem pomocí mobilního telefonu. Ten ji naváděl, kam má mířit. Nějakou dobu jim trvalo, než vyladili přesnou dráhu letu šípu. Nechtěli udělat chybu, aby je špatně odpálený šíp, který by se například odrazil od zdi a spadl na zem, neprozradil," dodal zdroj.

Policejní odhalení nastartovalo následnou kontrolu ve věznici, při které byli zajištěny drogy i mobilní telefony. "Zatím se k tomu vyjadřovat nebudeme. Šetří to policie a neradi bychom zveřejněním detailů narušili jejich vyšetřování," uvedl zástupce ředitele borské věznice Petr Folk.

Podle evropského šampióna ve střelbě kuší Stanislava Vidíma musela střelkyně znát alespoň základy balistiky. "Počítám, že ji stačilo padesát až šedesát cvičných výstřelů na seřízení mířidla. Důležitou roli sehrálo i přesné vyvážení šípu. Musela trénovat s váhově i délkově stejnými šípy, které pak použila naostro," dodal Vidím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám