Hlavní obsah

Další svědci potvrdili, že šéf dopravky Čaš řídil opilý

Právo, Josef Gabzdyl, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Tvrzení šéfa dopravního inspektorátu ve Frýdku Místku Michaela Čaše (36 let), že při své sobotní nehodě na okraji Ostravy neseděl opilý za volantem, vyvracejí další svědci. Čaš tvrdí, že řídil někdo jiný, kdo pak z místa odešel. Inspekce ministra vnitra mu už odebrala řidičský průkaz.

Článek

Andera Radomská (37 let) z Ostravy a její přítel se v úterý přihlásili České televizi, protože nechápali nečinnost vyšetřovatelů. "Inspekce ministra vnitra prý hledá svědky ve fordu, který k nehodě přijel chvíli po střetu, přitom my jsme dávali kontakty dopravním policistům přímo na místě," řekla Radomská

Právo proto číslo na svědky předalo vyšetřovatelům. "Inspekce už se chystala prostřednictvím médií vyzvat svědky, aby se přihlásili. Určitě budou vyslechnuti," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová. Jak dodala, inspekce rovněž prozkoumá, proč vyšetřovací spis neobsahoval kontakt na svědky, i když ho dopravní policisté znali.

Svědkyně: Čaš nadýchal 3,65 promile

Oba noví svědci Čašova slova o šokované blízké osobě za volantem, která utekla, a on si jen přesedl, aby zapnul výstražná světla, jednoznačně odmítají. "Ve voze nikdo jiný nebyl. Pan Čaš seděl za volantem s nataženými bezpečnostními pásy, táhl z něj alkohol a jen velmi obtížně artikuloval," řekla svědkyně a potvrdila i jeho snahu o opětovné nastartování vozu.

"Dvakrát zkusil natočit motor, pak mu spolujezdec z nabouraného vozu vzal klíčky. Čaš ještě auto odtlačil ke svodidlům, i když jsme mu říkali, ať to nedělá," popsala žena, která se jako zdravotní sestra hlavně starala o zraněné ženu s chlapcem z prvního vozu. Čaše slyšela promluvit dvakrát. "Říkal mi, že není zraněný a pak policistům tvrdil, že neřídil. Také jsem zaslechla, jak oznamují, že nadýchal 3,65 promile alkoholu."

Jak uvedli vyšetřovatelé, hodnoty krevního testu na alkohol ještě nejsou známy.

Nepomůže ani dobrovolný odchod

Čaš trvá na svém: "Objevují se jen lži a spekulace." Policista tvrdí, že po mediální kampani má psychické problémy. "Cítím se hodně špatně. V rámci šetření jsem odevzdal řidičský průkaz. Ještě mne ale nevyslechli, jsem na nemocenské," uvedl.

Tisková mluvčí frýdecko-místecké policie Jana Posová sdělila, že do konce týdne vedení okresní policie rozhodne, jestli Čaše postaví mimo službu. "Čekáme na podklady z inspekce." Mluvčí ministerstva Kovářová upozornila, že by Čašovi v případě viny nepomohl ani urychlený dobrovolný odchod od policie: "Bylo zahájeno trestní řízení, takže výplaty výslužného a renty by byly pozastaveny do konce vyšetřování," sdělila. "O odchodu ještě neuvažuji," prohlásil Čaš.

Obvinění nejdříve v polovině srpna

O případném obvinění šéfa frýdecko-místecké dopravky by mohla dozorující státní zástupkyně Jarmila Šajnová rozhodnout nejdříve za tři týdny.

"Počítám, že kolem 15. srpna bych mohla říct více. Zatím je případ ve stadiu prověřování. Až budu mít shromážděné kompletní důkazní materiály, jako výsledky expertíz, výslechy svědků, výsledek krevní zkoušky, dechové zkoušky jsou totiž jen orientační, tak mohu rozhodnout," sdělila státní zástupkyně. Podle ní se dá prokázat pomocí pachových zkoušek, kdo za volantem auta seděl. "Na základě předloženého spisového materiálu pak rozhodnu, jestli bude zahájeno trestní stíhání či nikoliv," doplnila Šajnová.

Huml: Je to další rána policii

Bývalý šéf středočeských dopravních policistů a současný dopravní expert Stanislav Huml se diví, že Čaš zůstává nadále ve službě. "Názor jeho nadřízeného nechápu. Tohle je jasný důvod, proč policistu postavit mimo službu. Snad jedině, jestli nečekají na výsledek krevní zkoušky a jestli ho nechtějí rovnou propustit ze služebního poměru. Skutečnost, že je na nemocenské, by neměla být překážkou," poznamenal Huml.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám