Hlavní obsah

Policie obnovila stíhání Gabriela Berdára

– PRAHA
Právo, Eduard Straka

Bývalý generální ředitel Českého Telecomu Gabriel Berdár podal stížnost proti obvinění z vydírání, za něž mu hrozí dva až osm let odnětí svobody. Trestný čin měl podle obžaloby spáchat loni v květnu. Údajně pistolí ohrožoval mladíky, které považoval za pachatele útoku, jenž byl na něj spáchán krátce předtím.

Článek

Berdár obvinění odmítá a uvažuje o podání stížnosti kvůli podjatosti na náměstka středočeského krajského žalobce Petra Šnajdra, jenž trestní stíhání pro vydírání nařídil. V pondělí o tom informoval Český rozhlas-Radiožurnál.

Berdára loni v květnu zranili neznámí pachatelé u jeho domu v okrese Praha-východ. Napadený po útoku odjel do nemocnice a cestou několika výstřely z legálně držené pistole zasáhl vůz dvou mladíků, které mylně považoval za útočníky. Ti později na policii vypověděli, že se jim podařilo ujet, ale havarovali, a když postávali kolem svého havarovaného vozu, zastavilo na místě nehody auto, ze kterého vyběhl muž, který na ně předtím střílel.

Policii řekli, že viděli, jak na ně muž míří pistolí a údajně jim nadával. Podle policie se ale neprokázalo, že by Berdár mladíky zbraní nějak ohrožoval či omezoval. Z policejních závěrů vyplývá, že v noci, kdy jediný svítící reflektor havarovaného vozu nemířil k silnici, mladíci nemohli vidět, jestli na ně Berdár míří zbraní. Mladíci navíc vypověděli, že je Berdár ohrožoval tmavou pistolí, již držel v levé ruce. Jenže bývalý šéf Českého Telecomu je pravák, navíc má poniklovanou čili světle zbarvenou zbraň.

Berdár se pouze snažil mladíkům znemožnit útěk do příjezdu policie, kterou zavolal, což by těžko udělal, kdyby je chtěl vydírat nebo omezovat na svobodě, řekl k tomu jeho advokát. "Podali jsme stížnost jednak kvůli faktickým chybám, kvůli naprosto nesmyslné konstrukci. A zvažujeme podání dalších stížností, které souvisejí, řekněme, s potenciální podjatostí některých lidí," řekl Berdár Českému rozhlasu.

Vyšetřování obklopují pochybnosti

Radiožurnál uvedl, že celé vyšetřování případu obklopuje spousta pochybností. Policie například nenalezla zbraň, kterou byl útok na Berdára spáchán. Teleskopický ocelový pendrek objevil až sám napadený po měsíci nedaleko svého domu.

Státní zástupce Martin Suska, který měl případ na starosti, s obviněním Berdára nesouhlasí. "V tomto stadiu trestního řízení jsem nucen bezvýhradně respektovat stanovisko státního zástupce krajského státního zastupitelství, neměl jsem možnost, jak zvrátit postup, který spočívá v zahájení trestního stíhání inženýra Berdára," řekl.

Kvůli rozporům ve výpovědích mladíků nařídil Šnajdr rekonstrukci osudné noci. Až se uskuteční, budou ale oba svědci již vypovídat stejně, namítl rozhlas. Navíc současná právní úprava neumožňuje na rozpory v původní výpovědi poukázat nebo je v případném procesu zohlednit.

Reklama

Související články

Berdár: chtěli mě evidentně zavraždit

Generální ředitel Českého Telecomu Gabriel Berdár je přesvědčen, že útočníci, kteří ho v pátek přepadli před jeho domem, jej chtěli zavraždit. Podle svých slov...

Výběr článků

Načítám