Hlavní obsah

Bezdomovec jde do vězení za falešnou tisícikorunu

Právo, top

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Za platbu falešnou tisícikorunou, na které byla kopírkou potištěna jen jedna strana a druhá zůstala bílá, jde podle pondělního rozsudku ústeckého krajského soudu 46letý bezdomovec Jiří Dzurko z Děčína na pět let do vězení. Senát ho uznal vinným z trestného činu padělání a pozměňování peněz. Trest je pravomocný, obžalovaný i státní zástupce se vzdali práva na odvolání.

Článek

Dzurko zaplatil padělkem tisícikoruny, který Česká národní banka ohodnotila nejnižším stupněm nebezpečnosti pět - tedy neumělou kvalitou. O nákup s falešnou bankovkou se pokusil letos v lednu v děčínské restauraci Na Hřišti. Když obsluha zjistila, že je bankovka falešná, nechal v restauraci bundu a utekl.

"Objednal si startky za třicet korun a já mu vrátila 970 korun. V kuchyni jsem ale hned zjistila, že jde o padělek a když jsem mu řekla, že zavolám policii, byl klidný. Vymluvil se, že jde na záchod a už se nevrátil," řekla majitelka restaurace.

Dzurko, který ukončil šest tříd základní školy a ničím se nevyučil, stál již jedenáctkrát před soudem. "Tu tisícovku jsem našel u trafiky v Děčíně - Březinách a i když jsem věděl, že je falešná, hned jsem s ní šel do pivnice, abych si ji rozměnil," přiznal Dzurko vinu. Trestní sazba je u tohoto paragrafu pět až deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám