Hlavní obsah

Soud poslal vraha družky na 11 let do vězení

– ÚSTÍ NAD LABEM
Právo, Tomáš Prchal

Na jedenáct let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu senát ústeckého krajského soudu 53letého Pavla Lehkého z Mostu, který zabil letos v lednu ve svém bytě jednou ranou nožem o pět let starší družku. Důlní zámečník musí navíc zaplatit synovi zemřelé ženy 243 633 korun jako náhradu škody a bude se ústavně léčit ze své závislosti na alkoholu.

Článek

Obžalovaný si stejně jako státní zástupce ponechal k rozsudku lhůtu na rozmyšlenou.

V kuchyni bytu v mostecké ulici U Věžových domů seděla v noci na 17. ledna ještě jejich známá, podle které muž nejdříve rozbíjel skleničky, sklo a nakonec i lustr. Poté dal své družce Evě Malé facku, a když známá protestovala, dostala také ránu. Nakonec se Lehký ke své družce sklonil a bodl ji nožem s jedenácticentimetrovou čepelí do břicha. Žena na místě zemřela.

Svědkyně útoku si přitom ničeho nevšimla a podle své výpovědi u soudu se domnívala, že Malá usnula. Všichni totiž byli po celodenním popíjení vína, piva či tvrdého alkoholu značně opilí, o čemž svědčí i 3,4 promile v krvi zabité ženy a o něco nižší hodnoty u zbylé dvojice.

Svědkyni vraždy Lehký ihned po útoku uhodil židlí do hlavy, a když utekla, snažil se oživit svoji družku. Když se mu to nepodařilo, šel k sousedům zavolat záchranku. Na otázku soudu, jak byl útok nožem intenzivní, Lehký odpověděl, že jako horník má dost velkou sílu a rána byla tedy velmi razantní. "Malá mi ukradla rodinné zlato a prodala ho, ani na domácnost nepřispívala jedinou korunou a vše jsem táhl já. Přátelila se navíc s jinými muži a výjimkou nebylo ani to, že odešla na nákup a vrátila se až za týden," řekl Lehký, kterému hrozil až patnáctiletý trest.

Další osobu si nikdo nepamatuje

Záhadou zřejmě zůstane účast další osoby v bytě, která ale odešla ještě před vraždou. Nikdo z přítomné trojice si totiž nemohl vzpomenout, o koho mohlo jít.

Podle sousedů šlo přitom o klidnou a bezproblémovou domácnost, Lehký nebyl ani nikdy soudně trestán. Soudu řekl, že se ten den se nakupily dlouho neřešené problémy a on se v opilosti neovládl. Z výpovědí soudních znalců je ale muž v současné době kvůli své potlačované agresivitě a závislosti na alkoholu pro společnost nebezpečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám