Hlavní obsah

Cvičení policistů na CzechTek: kdo nic nedělá, nic nezkazí

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět se přiblížil termín největší technopárty v české kotlině - CzechTek. Zatímco organizátoři po zkušenostech z minulých ročníků využili nabídku ministerstva obrany a plánují letošní setkání milovníků technohudby v uzavřeném vojenském prostoru, policejní pořádkové jednotky se na akce podobné této připravovaly na obřím cvičení, které se před nedávnem uskutečnilo v Balkové na rozhraní Plzeňského a Karlovarského kraje.

Článek

Simulovaná akce měla za úkol nacvičit zásah proti nepovolené taneční párty na soukromé louce. Uprostřed vyrostl stan s hudební aparaturou, louka se zaplnila stovkami studentů středních policejních škol jako figurantů - účastníků párty. Ti vytvořili opravdu přesvědčivý dav mladých lidí, omámený alkoholem i jinými látkami.

Figuranty navíc řídili speciální policisté, kteří proti nim ve skutečných situacích zasahují. Radili jim, jak přivádět zasahující policisty do ještě většího šílenství.

Přesně ve dvě hodiny začala dunět loukou technohudba a stovky figurantů zahájily zábavu. Zatímco probíhalo veselí, na obzoru se sešikovaly stovky těžkooděnců a začal zásah.

Nejdříve velitelé vyslali do technařského kotle členy antikonfliktních týmů. Antikonflitkní týmy jsou novinka. Jde o vybrané policisty, kteří se v civilu a beze zbraní vydají k účastníkům nepovolené akce a snaží se jim domluvit a předejít zásahu těžkooděnců.

Civilisté označeni policejními vestami vyrazili do davu a snažili se mladé lidi přesvědčit, že by měli daný prostor opustit. Marně. Celá snaha vyústila napadením jednoho policisty a antikonfliktní týmy se raději stáhly zpět do bezpečné vzdálenosti.

Policisté přišli o vysílačku

Ovšem jeden husarský kousek se jim povedl. Nechali si sebrat policejní vysílačku a technaři pak svými peprnými poznámkami narušovali komunikaci policistů. Když se velitelé rozhodli přesunout komunikaci na jiný kanál, tak jim nedošlo, že když to neřeknou maskovaně, tak se na nový kanál přesune i vnímavý technař. A celé martýrium narušeného rádiového provozu tak provázelo celý, zmatený a špatně organizovaný policejní zásah.

Když antikonfliktní týmy neuspěly, přišla na řadu druhá fáze zásahu. Výzva k opuštění prostoru pomocí policisty s megafonem. Tato snaha však měla krátké trvání, neboť přes hlasitou hudbu nebyla jeho slova téměř slyšet. A i kdyby, nikdo by jim výraznější pozornost nevěnoval.

Nastal očekávaný zákrok těžkooděnců. Mužů, kteří již hodinu v parném letním dnu čekali, sešikováni v těžké černé výzbroji nedaleko, na rozkaz k zásahu. První jednotky se připravily do nástupových tvarů a přiblížily se k technařům. Začala se ozývat protipolicejní hesla a vzduchem prolétla první láhev s vodou. V reálu by létaly úplně jiné věci, ale v rámci nácviku i létající vodní plasťáky policistům život znepříjemňovaly.

Postupně se jednotlivá družstva seskupovala kolem mladých lidí, až vytvořila obrovský kordon policistů. Zásah byl zdlouhavý, těžkopádný a téměř neorganizovaný. Oproti tomu výborně organizovaní figuranti začali obrněným policistům pěkně zatápět. Neustálé výpady, nadávky, útoky, házení předmětů, agrese. Do toho všeho hlasitá techno hudba.

Na policistech byl vidět strach

Policisté měli strach a bylo to patrné i přes černé kukly a helmy. Najednou v davu nevěděli, kde je jejich místo a co mají dělat. A všudypřítomný stres.

Vybavení těžkooděnce při zásahu. Zdroj: koláž Novinky.cz

Policisté v těžkých černých uniformách stojí na místě několik hodin a jen čekají na to, co bude. "Bylo to dost strašný. Oni tam nechají hodiny ty kluky stát místo toho aby rychle nastoupili, provedli zásah a co nejrychleji opustili prostor. Pak se diví, že jsou ve stresu. Nezapomeňte, že v černé, těžké a neprodyšné výstroji stojí na slunci i několik hodin. Oficiálně se takovému postávání říká demonstrace síly," uvedl policista, který je s problematikou práce a výcviku těžkooděnců detailně seznámen a cvičení byl přítomen.

Není nikdo, kdo by policistům přinesl další vodu, aby v horku nebyli omámení a naštvaní. "Není na to tabulka, rozkaz, systém," doplnil.

Velitelé stovky metrů daleko

Celkově tak bylo cvičení jen demonstrace pro média. Ve vedení akce byli lidé, kteří by s ní neměli nic společného. "To víte, přijedou média, a je tak nutné se odprezentovat. Myslíte, že někdo z těchto velitelů byl blíž než na 200 metrů od zásahu?" glosoval jiný policista.

Zásahu těžkooděnců velí vždy policejní funkcionář z místa, kde se akce koná. A nevadí, že s podobnými zásahy nemá žádnou zkušenost. Často se pak řídí spíš heslem, kdo nic nedělá, ten nic nezkazí.

Cvičení obřího rozsahu uskutečněné v Balkové ukázalo, jak moc je systém organizace policie v této oblasti těžkopádný, nepružný a v mnoha směrech nesystémový. Že se jedná o oblast plnou nesmyslných tabulek, nařízení a rozkazů místo fungujícího jednoduchého systému, kde je jasné, kdo komu velí.

Reakce Policejního prezidia

  • 1) Cvičení, o kterém článek pojednává, se konalo 17. května 2006 (naše zpráva je zde), tedy před více než dvěma měsíci. To se však čtenář z textu nedozví. Nedozví se téměř nic ani o důvodu, proč vlastně bylo cvičení organizováno, za jakým účelem, s jakým cílem. Četná média referovala o cvičení bezprostředně po jeho skončení a obsah jejich reportáží se zásadně lišil od dnes zveřejněného článku.
  • 2) Cvičení rozhodně nebylo "demonstrací pro média". Bylo praktickým ověřováním nových forem preventivního působení policie, ověřováním komunikace mezi velením a zasahujícími policisty, ověřováním nové organizace štábního řízení, nových způsobů spojení (včetně např. změny radiové frekvence v případě odcizení radiostanice) a tak dále. Policie ČR si v praxi ověřovala veškeré nové postupy, které zavedla s ohledem na průběh předchozích akcí a za využití zahraničních zkušeností.
  • 3) V prostoru řídícího štábu byli přítomni kromě určených velitelů i zástupci ředitelů všech krajských policejních správ. Účastnili se cvičení proto, aby se prakticky seznámili s účinností nových postupů, a proto, aby tyto postupy byly jednotně aplikovány v rámci celé Policie České republiky. Zástupci ředitelů krajských správ ovšem nijak nezasahovali do průběhu cvičení. Řídící štáb sledoval situaci na místě prostřednictvím přímého přenosu televizního signálu vysílaného z kamery umístěné na vrtulníku. Na základě těchto obrazových a dalších informací zodpovědní funkcionáři přijímali rozhodnutí.
  • 4) Policisté tvořící pořádkovou jednotku nestáli na místě několik hodin. Nácvik zákroku trval méně než dvě hodiny. Předtím i potom měli policisté možnost se osvěžit a občerstvit. V rámci cvičení se samozřejmě projevily některé chyby a nedostatky. Proto se ostatně cvičení konalo, aby se na ně včas přišlo a mohly být odstraněny.

Reklama

Výběr článků

Načítám