Hlavní obsah

Policisté prý mučili předvolaného vařící vodou

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÝNEC NAD LABEM

Na policejním obvodním oddělení v Týnci nad Labem se podle informací Práva odehrála loni v lednu děsivá scéna. Policisté David Procházka a Josef Hladík měli brutálně ztýrat předvolaného občana Jiřího S.

Článek

Podle vyšetřujícího žalobce z okresního státního zastupitelství pro Prahu-východ Zdeňka Čermáka ho měli bít, kopat do něj, mlátit ho kovovým teleskopickým obuškem a Procházka ho měl dokonce úmyslně polít vařící vodou z kelímku, čímž byly Jiřímu S. způsobeny popáleniny druhého stupně na rameni, předloktí a na břiše, hojící se zpravidla dva až tři týdny.

Vše jen proto, aby z předvolaného Jiřího S. vynutili doznání ke vloupačce. "Motivem popsaného jednání policistů měla být snaha přinutit Jiřího S. k podání vysvětlení," potvrdil včera informace Práva žalobce Čermák.

"Kovové teleskopické obušky do oficiální výzbroje policistů sloužících na úrovni okresu nepatří, a tito policisté je proto ani pro výkon služby nedostávají. Tento obušek užívají jen některé speciální policejní služby," vysvětlil Právu důstojník policejního prezidia.

Obžalovaní slouží dál

Obžaloba na oba policisty pro zneužití pravomoci veřejného činitele putovala loni v prosinci k Okresnímu soudu v Kolíně. Procházka navíc čelí obvinění z ublížení na zdraví. Policisté se však dosud před trestním senátem nezodpovídali, i když kauza už byla přidělena soudci Miroslavu Vobořilovi.

"Případ je v současnosti ve stadiu zkoumání duševního zdraví. Byli přibráni znalec psychiatr a znalec psycholog na zjištění duševního stavu svědka. Předpokládáme, že znalecký posudek obdržíme tak, aby hlavní líčení mohlo být zahájeno 30. srpna," řekl včera Právu místopředseda kolínského soudu Jiří Kruml. Tímto znalci zkoumaným svědkem by měl podle Krumla být poškozený Jiří S.

"Je to podivné. Znalecký posudek na oběť. A ještě podivnější je obžaloba. Vynucovat fyzickým násilím z kohokoli doznání je vydíráním a podle paragrafu 259a trestným činem mučení a jiného nelidského a krutého zacházení," řekl o případu právní expert.

Podivnosti a otazníky

Podivností je víc. Procházku s Hladíkem totiž jejich nadřízení nechali dál sloužit. "Nebyli postaveni mimo službu. Působí dál na oddělení v Týnci nad Labem," odpověděl včera na dotaz Práva kolínský okresní policejní ředitel František Churý. Otazník visí i nad kariérním osudem policistů, kteří napomohli vyšetřujícím orgánům odhalit, co se loni v lednu ve služebně v Týnci stalo.

"S ohledem na bezpečnost svědků nelze sdělit ani jedno jméno," řekl Právu pracovník Inspekce ministra vnitra. Takže nelze zjistit, zda a v jaké formě bylo svědectví čestných policistů z Týnce nad Labem zapsáno do jejich služebního osobního spisu. Nelze ani ověřit, jestli nebyli obětí důmyslné šikany či jiné pomsty ze strany policistů nadřazujících falešnou solidaritu policejní cti a zákonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám