Hlavní obsah

Záchranáři prý dostali zprávu o nehodě na D8 pozdě

Tragická nehoda autobusu u Zdib na dálnici D8 mezi Teplicemi a Prahou, při níž přišlo o život šest lidí, má dozvuky. Vedení pražské záchranky tvrdí, že dostalo informaci o neštěstí od středočeských kolegů se šestiminutovým zpožděním. Středočeští záchranáři a hasiči to ale popírají.

Článek

"Pokud se stane tak velká nehoda a máme vyjet na pomoc, je šest minut příliš dlouhá doba a někde se stala chyba. Nechápu, co za tu dobu kdo dělal," řekl ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz.

O nehodě autobusu se více dočtete zde.

Dodal, že nekritizuje ani středočeské záchranáře ani hasičský záchranný sbor. "Kritizuji systém, kdo je viník, nevím," prohlásil Schwarz. Hasičský sbor provozuje linku 112, která propojuje hasiče, záchrannou službu a policii. Krátce po nehodě zavolal na linku o pomoc řidič havarovaného autobusu.

Vinu za zpoždění odmítl v neděli v reportáži České televize mluvčí hasičského záchranného sboru Petr Kopáček. Uvedl, že středočeskému operačnímu středisku sdělila linka 112 všechny potřebné informace, a pokud nastala nějaká chyba, tak byla na straně záchranné služby.

Středočeši s Prahou nesouhlasí

Podle mluvčí generálního ředitelství hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralové dostala operátorka záchranného sboru informaci o nehodě z tísňové linky 112 za 3 minuty a 39 sekund. "Pokud došlo k jakémukoliv dalšímu zpoždění informace, došlo k němu na straně záchranného sboru. Tvrzení ředitele záchranného sboru hlavního města Prahy, že linka 112 způsobila zdržení při vysílání sil a prostředků na místo nehody, je neodůvodněné," uvedla.

"Od přijetí, vyhodnocení a zpracování výzvy naším operačním střediskem do aktivace složek záchranné služby hlavního města Prahy uběhly necelé dvě minuty. V žádném případě se nejedná o zpoždění," ohradila se mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková.

Dispečerkám podle ní trvá běžně v průměru minutu, než vyhodnotí a zpracují výzvu, to znamená, než zjistí zdravotní stav a počet raněných, přesné místo a další informace od svědků nehody. Další vteřiny dispečerkám zabraly výzvy posádkám záchranářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám