Hlavní obsah

Odsouzený farář stále čeká na nový verdikt

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Římskokatolický farář Petr Chovanec, který byl před dvěma lety odsouzen k šesti letům vězení kvůli podílu na rozkradení kostela v Dětřichovicích na Bruntálsku, se ani v pondělí nedočkal přehodnocení dosud nepravomocného trestu. Krajský soud v Ostravě překvapivě odročil odvolací řízení na 21. srpna za účelem doplnění dalších důkazů.

Článek

Chovanec a dalších deset lidí byli už dvakrát a zatím stále nepravomocně odsouzeni kvůli krádežím z let 1996 - 1997, kdy se ze zanedbaného kostela ztratil vzácný zvon z roku 1546, dva oltáře, kazatelna a další sakrální předměty za pět miliónů korun. Žádnou z památek, které asi skončily v zahraničí, se nepodařilo nalézt. Farář cennosti podle Okresního soudu v Bruntále prodal za symbolické částky překupníkům bez vědomí biskupství.

Mezi odsouzenými je i bývalý ředitel Památkového ústavu Ostrava Jiří Gwuzd, který vyvázl s tříletým podmíněným trestem za zneužití pravomoci veřejného činitele. V roce 2000 podepsal zmanipulované povolení k vývozu ukradeného zvonu do zahraničí, které mu předložila jeho podřízená Šárka Fidrichová.

Ta dostala tři roky nepodmíněně, dodnes ale tvrdí, že nechtěla nikoho poškodit. Odsouzený farář dnes působí v Michálkovicích u Ostravy. U soudu přiznal své pochybení, odmítá ale, že by chtěl církev okrást. "Církevní památky jsou mi svaté, považuji je za nedotknutelné," řekl.

Za nižší trest pro Chovance se přitom u soudu v pondělí přimlouvala i státní zástupkyně. "Nepodmíněný trest je zbytečně přísný," řekla doslova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám