Hlavní obsah

Soud začne rozplétat kauzu Kulínský

– HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, Petra Timoumiová

V pondělí začíná soudní projednávání rozsáhlého případu údajného pohlavního zneužívání dívek, které mělo trvat plných dvacet let. Poškozených se postupem času nasčítalo devětačtyřicet. Označily jediného pachatele - Bohumila Kulínského (47). Oběti si údajně vybíral mezi členkami známého pěveckého uskupení Bambini di Praga, kde působil jako sbormistr.

Článek

Řízení, které se u Krajského soudu v Hradci Králové odehraje pod taktovou předsedkyně senátu Anny Bímové, je zatím naplánováno do čtvrtka. Pak může padnout tvrdý verdikt. Kulínskému hrozí až dvanáctileté vězení.

Před procesem kolem sebe vytvořil neproniknutelný krunýř. K citlivé kauze se odmítl jakkoli vyjádřit. "Nebudu věc nijak komentovat, dohodl jsem se na tom se svým advokátem," omluvil se Právu.

Ze sbormistra archivářem

Kulínský vedl Bambini di Praga od druhé poloviny 70. let. Sláva sboru sahala až za české hranice. Sbormistrovu popularitu ale předloni náhle srazilo trestní oznámení pro podezření ze zneužívání. Kulínský pak sbor opustil, nyní pracuje v Pražské komorní filharmonii jako archivář. "Má na starosti doplňování not, aby je muzikanti měli včas připraveny," přiblížila jeho pracovní náplň mluvčí filharmonie Klára Chábová.

Na praktiky v Bambini di Praga upozornil manžel Kulínského bývalé ženy. Právě její sestra prý na vlastní kůži Bohumilovu přízeň zažila. Náklonnost podle ní překračovala zákonné meze. K první vlaštovce se brzy slétlo celé hejno desítek údajně poškozených dívek. Obžaloba na základě jejich výpovědí vyhodnotila jednání Kulínského jako trestné činy pohlavního zneužívání, ohrožování mravní výchovy mládeže a útisku.

Kulínský podle žalobců dívky většinou zneužíval na zájezdech sboru po republice, ale i v cizině. Poškozené se policii svěřily, že je sbormistr například osahával v sauně, ve dvou případech s nimi prý měl i pohlavní styk.

Dvě těžké újmy

Děvčata vyrostla v dospělé ženy, v době údajného sexuálního obtěžování ale byla vesměs nezletilá. Pár jich sice tehdy už překročilo hranici patnácti let, vzhledem k jejich závislému postavení na sbormistrovi jsou však i tyto kontakty posuzovány podle paragrafu o pohlavním zneužívání.

Kulínskému původně hrozil maximálně desetiletý trest. Jenže později znalci z oboru psychiatrie u dvou z obětí zjistili těžkou psychickou újmu, podle nich způsobenou zneužíváním. Žalobci proto muži "přišili" přísnější odstavec paragrafu, podle něhož může být odsouzen až ke dvanáctiletému trestu.

Po obvinění a uvalení vazby na sklonku roku 2004 se Kulínský bránil stížnostmi. Avšak neúspěšně. Kauza loni zaměstnala i Ústavní soud, který řešil prodloužení Kulínského vazby. To soud označil za protiústavní, Kulínský se na svobodu dostal loni počátkem července. Radostné dojetí neskrýval. "Ten pocit, že je člověk za mřížemi za něco, co neudělal, je hrozný," prohlásil v prvních okamžicích znovunabyté volnosti. Vinu odmítá. "Všechna obvinění jsou naprostý nesmysl a dál je komentovat nebudu," prohlásil.

Obžalobě nevěří ani jeho příbuzní. "Domnívám se, že můj muž je nevinný. Svědectví proti němu jsou podivná. Až po letech si dívky vzpomněly, že se dělo něco nekalého," zapochybovala již dříve Kulínského manželka Linda Vágnerová.

"Celou dobu byly ve sboru šťastné, využívaly všech výhod, prestiže, odcházely většinou spokojené a najednou si po letech uvědomí, že jim bylo ve sboru ubližováno? Nedokážu to pochopit, proto tomu nevěřím," doplnila Vágnerová, která v minulosti ve sboru také působila. "Ke mně, coby člence souboru, se choval slušně," ujistila.

Reklama

Výběr článků

Načítám