Hlavní obsah

Ostravu děsí třináctiletý lupič

– OSTRAVA
Právo, Josef Gabzdyl

Ani otrlý dospělý zločinec by se nemusel stydět za řádění, jakým 13letý chlapec poslední půlrok sužuje obyvatele Ostravy. Za šest měsíců letošního roku mu policisté napočítali 58 krádeží a loupeží za 280 tisíc korun a jak přiznávají, číslo zřejmě není konečné. Navíc vinou zákonů se i v těchto chvílích svobodně potuluje ulicemi moravskoslezské metropole.

Článek

Školáka dopadli nedávno po oznámení občana, že pod schody domu přespává nějaké dítě. Policisté v něm poznali známého výtečníka, kterému brzy prokázali téměř šedesát trestných činů.

"Začal krádežemi kabelek z vozíků v nákupních centrech, následovalo okrádání cestujících v hromadných dopravních prostředcích. Jak získával zkušenosti, tak si dokonce čtyřikrát troufl na loupež," uvedl šéf ostravských kriminalistů Tomáš Landsfeld.

"Popsal sice dalších dvacet skutků, ale ty se nám nepodařilo zmapovat. Poškození zřejmě nic neohlásili," dodal kriminalista a uvedl příklad jeho drzosti: "Přízemním oknem se vloupal do domku, ale majitel se vzbudil. Mladík mu však v klidu řekl, že ho dovnitř pustil kamarád a přímo před zraky šokovaného muže odkráčel pryč."

Rodiče sedí za mřížemi

Jablko nepadlo daleko od stromu, protože oba chlapcovi rodiče sedí za mřížemi ve věznici v Plzni-Borech. Otec například za ublížení na zdraví a loupeže, matka za vydírání a krádeže. Školák v roce 2002 zůstal u babičky a po její smrti přespával u tety. Nakonec skončil v Diagnostickém ústavu v Ostravě-Koblově. Tam však mnoho dní nepobyl a utekl.

V současnosti je na svobodě a možná se chystá na další krádeže. Až do patnácti let mu totiž žádný vážnější postih nehrozí. "Bohužel takových případů je více, například vloni jsme dopadli dva chlapce, kteří každý zvlášť kradli a loupili od deseti a jedenácti let.

Na následek útoku tehdy dokonce jedna oběť zemřela. Ve vězení skončili až po dovršení patnáctého roku," uvedl vedoucí oddělení obecné kriminality Radovan Vojta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám