Hlavní obsah

V Chebu chystali prodej batolete do zahraničí

Právo, Novinky, pno, naj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kriminalisté policejního Útvaru odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) již několik týdnů vyšetřují muže z Chebu, který měl údajně nabídnout desetiměsíční dívenku k prodeji do zahraničí za cenu přibližně 100 000 EUR (2,8 miliónu korun). V souvislosti s tímto obchodem policisté zadrželi tři osoby.

Článek

"Na základě dlouhodobého monitorování a souhlasu státního zástupce zadrželi detektivové tři Čechy, kteří byli obviněni z trestného činu obchodování s dětmi ve stádiu přípravy," uvedla Blanka Kosinová z ÚOOZ.

Bezprostředně po zadržení provedli policisté domovní prohlídky v bytech zadržených, při kterých nalezli důkazy, které potvrzovaly podezření z pokusu o prodej dívky. "Mimo jiné byl zajištěn již vyrobený padělaný rodný list dítěte," doplnila Kosinová.

Kromě detektivů se na akci podílelo několik dalších elitních policejních útvarů, včetně pořádkové a zásahové jednotky. Do zásahu byl zapojen také vrtulník. Policisté nyní prověřují, zda se jednalo o jediný takovýto pokus a zda nejsou do této činnosti zapojeni další lidé.

Včasným zásahem policistů se podařilo prodeji dívenky zabránit. "V současnosti probíhá vyšetřování a rozhoduje se o podání návrhů na uvalení vazby. V případě uznání viny hrozí všem obviněným až osmiletý trest ve vězení," dodala Kosinová.

Prodej dětí jako dlouhodobý problém

Téma prodeje dětí v Chebu není úplně nové. Například pracovníci německé nevládní organizace Karo už několik let tvrdí, že si je zde kupují k sexu pedofilové. Policie to ale odmítá s tím, že pokud jsou jim nezletilí nabízeni, pak za účelem okradení. Vloni se policistům podařilo nejméně šedesátkrát odhalit dvojici, která inkasovala peníze od zájemců o sex s dětmi, aniž by jim je dodala.

"Reportér německé televize, který v Chebu natáčel, přišel s tím, že mu byla nabízena nezletilá dívka, nakonec se ale ukázalo, že byl také podveden," uvedl mluvčí chebské policie Vladislav Hošek.

První případ, kdy policie zadržela muže přímo při sexu se čtrnáctiletou dívkou, se stal v Chebu také vloni. Policii se ale nepodařilo prokázat zneužití a nestíhá ani přistiženého Vietnamce, ani dívku, která mu měla svou příbuznou nabídnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám