Hlavní obsah

Za vraždu lékařky půjde cizinec na 14 let do vězení

Právo, Svatava Hernandezová
PLZEŇ

Sedmadvacetiletého Dagestánce Makhacha Shamsutdimova poslal ve čtvrtek soud v Plzni za loupežnou vraždu šestačtyřicetileté Rusky Angeliny Deminy na čtrnáct let za mříže. Jeho dvaadvacetiletého estonského komplice Andreje Litvina odsoudil ke dvěma letům vězení za krádež a následnému vyhoštění z republiky na pět roků. Rozsudek zatím není pravomocný, neboť se Shamsutdimov proti verdiktu na místě odvolal, Litvin si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Článek

Původně je žalobkyně vinila z toho, že v listopadu loňského roku v bytě ženy v Karlových Varech tuto ženu zastřelili jedním výstřelem z pistole. Z bytu si odnesli televizi, hi-fi soupravu, mobil, šperky a peníze v hodnotě téměř sto tisíc korun. Žena zemřela během několika minut. Oba žalovaní svou vinu popírali a svalovali ji jeden na druhého.

Po rozsáhlém dokazování soud dospěl k závěru, že vrahem byl pouze Shamsutdimov, který přijel do ČR pomáhat otci v soukromé firmě. Jak sám vysokoškolsky vzdělaný mladý muž před soudem vypověděl, žena jej údajně měla žádat o pomoc ve svých záležitostech. Požadovala po něm sehnání nového bytu a zbavení se jiného muže, který ji měl obrat o peníze.

Oba popisují události jinak

"Pozvala mě v ten den k sobě do bytu, hovořila o svých problémech a měli jsme spolu také pohlavní styk. Když po mně chtěla, abych ji následující den doprovodil na ambasádu, řekl jsem, že nemám čas, ale že by ji doprovodil můj známý. Myslel jsem tím Litvina, který nikde nepracuje. Zavolal jsem mu a on přijel, aby se seznámili. Sešel jsem pro něho ke vstupním dveřím. Když jsme se vrátili, byla Angelina v ložnici. Litvin šel do ložnice a když se vrátil, měl v ruce pistoli a řekl mi, že ji odpráskl. Vynesl pak věci a řekl mi, že o tom nesmím nikde mluvit," řekl svoji verzi před soudem Shamsutdimov. Vraždu neoznámil, neboť prý měl ze svého kumpána strach.

Naproti tomu Litvin uvedl, že mu měl Shamsutdimov nabízet kradené šperky, ukázal policii i místo, kam muž údajně vyhodil použité nádobí z bytu poškozené. "Nebylo ale prokázáno, že by se Litvin a Demina před činem znali. Naproti tomu, poslední telefonický hovor měla poškozená právě se Shamsutdimovem. Shamsutdimova výpověď je vyvrácena i dalšími důkazy, proto byl pro vraždu odsouzen jen on. Litvina odsoudil soud za krádež, které se dopustil tím, že z bytu oběti si přivlastnil některé věci," uvedl předseda senátu Zdeněk Minařík v odůvodnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám