Hlavní obsah

Šéf nebezpečné bandy přiznal střelbu na ochranku

Právo, Petr Knötig
BRNO

Postrachem obchodníků, podnikatelů i přepravců peněz byl po čtyři roky sedmičlenný gang ozbrojených mladíků, kteří ve středu stanuli před senátem Krajského soudu v Brně. Soud jednoho vyloučil k samostatnému projednávání a zbylých šest má podle obžaloby na svědomí pokus vo vraždu, loupežná přepadení, krádeže, nedovolené ozbrojování a poškozování cizí věci. Muži měli způsobit pětimiliónovou škodu.

Článek

Mladíci ve věku od 20 do 27 let začali s trestnou činností v roce 2002 a každý se na činnosti podílel jinak. Svou kariéru začali vloupáním do obchodního centra Protec, kde způsobili škodu 216 tisíc korun, ale postupně rostla jejich agresivita a lépe se ozbrojovali. Začali s plynovou pistolí, nakonec měli i dvě ostře nabité pistole.

Troufli si i na transport peněz

"Po několika loupežích přepadli dvakrát i pracovníky bezpečnostní služby, kteří sváželi tržbu. Poprvé začátkem prosince 2004, kdy se zbraní v ruce přinutili ochranku vydat kufřík s více než dvěma milióny korun. Podruhé přepadli transport peněz u téhož obchodního supermarketu loni v červnu, kdy se jeden z nich vystřelil na pracovníka ochranky," uvedla státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Mladíci si mysleli, že přepravci peněz nedodržují bezpečnostní zásady a chtěli se snadno dostat k penězům uvnitř pancéřového vozu. Když se jim to nepodařilo, jeden z nich vystřelil na sklo předních dveří, kde seděl řidič. Sklo však nepovolilo, a tak všichni z místa činu utekli. Zadržet se je podařilo náhodou loni v srpnu, při přípravě přepadení poštovní doručovatelky v Brně.

Neoficiálním šéfem gangu byl dnes 23letý Jakub Neděla, který byl u všech patnácti akcí, které s komplici naplánoval. S trestnou činností začal v 19ti letech. Neděla všechno přiznal, ale ohradil se, že celková škoda byla o něco nižší, protože si údajně vedení dnes již neexistující firmy Protec škodu navýšilo. Uvedl, že nikdy nechtěli nikoho zabít ani zranit a při přepadení obchodních domů, benzínek či přeprav peněz neplánovali střelbu.

Krást začali tam, kde se šéf vyučil

"Začali jsme krást v obchodním centru Protec, kde jsem se vyučil a znal jsem to. Také jsem věděl, že tam jsou velké peníze, a proto jsme tady několikrát přepadli pokladní při počítání tržby a několikrát se sem vloupali. Vloupání jsme prováděli přes střechu, kdy jsem se spustil do prodejny a někdo na střeše vytahoval zboží. Nikoho jsme nechtěli nikdy zabít, a proto výstřel na přepravce peněz byl spíš náhodný. Vše jsme dělali pro peníze," uvedl Neděla.

Na akcích mu asistovali jeho penězchtiví vrstevníci, kteří však měli jen dílčí úkoly a nebyli všichni u všech akcí. Ondřej Berger, Pavel Brož, Jiří Jašek, Vlastislav Neděla a Jiří Novák se s Jakubem Nedělou také dělili o kořist podle zásluh. Zřejmě nejmenší roli měl Jiří Jašek, který partu údajně jen vezl na jedno přepadení, ale v té době nevěděl, co plánují. Když však po loupeži dostal za několik kilometrů 50 tisíc korun, Neděla mu všechno přiznal.

Líčení bude pokračovat dalším dokazováním, aby soudci mohli rozhodnout, jakým dílem se kdo na trestné činnosti podílel, protože téměř všem obžalovaným může hrozit i trest přes 10 let vězení a Pavlu Brožovi až 15 klet za pokus o vraždu řidiče přepravy peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám