Hlavní obsah

Hasiči bojují s rozsáhlým požárem pražců

LITVÍNOV

Dvě hodiny po půlnoci zachvátil skládku u Litvínova na Mostecku mohutný požár. Na skládce hoří staré pražce, oheň se hasičům zatím nepodařilo dostat pod kontrolu. Plameny doprovází hustý dým, který je větrem unášen směrem na Jirkov a Chomutov.

Článek

Podle informací operačního důstojníka mosteckých hasičů zasahuje na místě velké množství hasičů. "Kromě profesionálů a závodních hasičů z Mostecké uhelné a Chemopetrolu na místě zasahuje řada dobrovolných jednotek z okolí," doplnil operační důstojník. Hasiči na místo stále povolávají posily.

Skládku provozuje soukromá firma Celio, která poskytuje komplexní služby v oblasti zneškodňování a recyklací komunálního i nebezpečného odpadu. Firma ve svých prostorách dočasně uskladnila odpad z Libčevsi na Lounsku. V rámci dohody začaly kamióny v pondělí odvážet zbytky odpadků zpět do Německa.

Příčinu požáru vyšetřovatel zjišťuje, předcházela mu silná bouře. Pražce se tak mohly vznítit po zásahu blesku. "Štěstí je, že se obsluze bagru podařilo odstranit staré pneumatiky, které byly v bezprostřední blízkosti pražců. Jejich vznícení by znamenalo značnou ekologickou zátěž," řekl svědek požáru.

Staré kolejové pražce, kterých bylo na překladišti původně 2500 tun a jsou vyrovnány do čtyřmetrové výše, chtěla firma Celio rozdrtit a nabízet do výtopen. "Škody ale prakticky nevznikly, za uskladnění pražců jsme už dostali zaplaceno. Samovznícení v tomto případě nepřichází v úvahu, takže počkáme, co vyšetřovatel zjistí," uvedl ředitel Celia Antonín Beneš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám