Hlavní obsah

Soud zbavil mladíka obžaloby z rasového útoku

Právo, top

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ N.L.

Odvolací senát ústeckého krajského soudu v úterý zrušil rozsudek svých mosteckých kolegů a zprostil obžaloby mladistvého, kterého státní zástupkyně vinila z hanobení národa, rasy a přesvědčení a z výtržnictví. Mostecký okresní soud mladíka původně potrestal 50 hodinami obecně prospěšných prací.

Článek

Mladík měl podle obžaloby před čtyřmi roky společně s dvojicí kamarádů, kteří byli za stejné provinění pravomocně odsouzeni, pronásledovat v mostecké Kubelíkově ulici trojici romských chlapců. Soudu se ale nepodařilo prokázat, že by na rozdíl od dvojice potrestaných mladíků křičel rasistické urážky typu černé svině a dva z Romů ve večerce ve zmíněné ulici napadl pěstmi do obličeje a kopy.

"Odvolací senát se neztotožnil s hodnocením důkazů mosteckým soudem. Obžalovaný mladistvý mohl stát před večerkou, ale nikdo ze svědků neuvedl, že by on sám na romské mladíky pokřikoval a útočil," uvedla ve zdůvodnění rozsudku předsedkyně odvolacího senátu.

Mladík se prý k útoku na Romy nenechal zlákat

I když mladistvý, zproštěný obžaloby, vinu popíral, ve své výpovědi ho usvědčoval jeden z odsouzených útočníků. Poznali ho i dva z napadených Romů. "Kamarádi mi nabídli, abych s nimi šel na potkávačku, tedy někoho si vyhlédnout a pak ho zbít. Já jsem ale dál hrál na hřišti basketbal. Policisty a pohyb lidí před večerkou jsem zaznamenal jen z hřiště," řekl ale mladík.

"Napadnout nás chtělo asi deset skinů oblečených do bund bomberů a těžkých bot. Ve večerce prodavačky nejdříve odmítly zavolat policii a udělaly to teprve poté, co nás skini začali pěstmi bít. Potom jsem marodil dva týdny," uvedl jeden z napadených Romů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám