Hlavní obsah

Policie obvinila bývalého šéfa NBÚ Kadlece

– PRAHA

Policisté v pondělí zadrželi a poté obvinili bývalého šéfa Národního bezpečnostního úřadu Tomáše Kadlece z přípravy podvodu a zločinného spolčení. Zatčení souvisí s jeho působením ve státní firmě Čepro. Právo o tom informoval Kadlecův advokát Karel Brückler.

Článek

"Informovala mě o tom rodina. Policisté přijeli na chatu pana Kadlece o půl třetí odpoledne, vzali mého klienta stranou. Nedovolili mu, aby mi zavolal, a odebrali mu mobil. Rodina ani já nevíme, jaká policejní složka to byla, jaká ho odvezla a kam ho odvezli. Policie mi sice slíbila zavolat, ale neudělala to," řekl v pondělí odpoledne Brückler.

Podle něj zatčení souvisí s vyšetřováním v kauze Loreta. Právě v ní se policisté snaží objasnit pokusy o podvod na společnost Čepro v souvislosti s obchody s ropnými produkty.

Spolu s Kadlecem čelí stejnému podezření také jeho bývalý náměstek Alexander Houška, uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř a dva lidé z vedení soukromé společnosti Loricus. Všechny kromě Krejčíře policie vyslýchá. ČTK to odpoledne řekla mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Podle serveru Aktualně.cz je Kadlec podezřelý z podvodů. Plzeňská firma Loricus od slovenského Slovnaftu nakoupila pohonné hmoty  pro Čepro, které ale dala Setuze, která je dál prodala. Setuza to ale rezolutně odmítá, k podobným obchodům prý ani nemá oprávnění.

Před dvěma lety podle serveru mělo také Čepro také odebrat obrovské množství pohonných hmot. Kdyby to neudělalo, platilo by pokutu až pět miliónů dolarů měsíčně. Už původně prý bylo v plánu pohonné hmoty schválně neodebrat a firmě spojené s lidmi z Čepra platit.

Policisté v kauze zadrželi tři lidi už v polovině května. Z ničeho je ale neobvinili a opět je propustili. Kadlec tehdy tvrdil, že smlouva uzavřená s firmou Loricus se nikdy nerealizovala a o podvod tedy nešlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám