Hlavní obsah

Starosta Těšína dostal za uplácení pokutu 160 tisíc

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ TĚŠÍN

Stošedesátitisícovou pokutu dostal za podplácení kontroverzní starosta Českého Těšína Jindřich Sznapka. Navíc po dobu pěti let nesmí být členem žádného městského zastupitelstva. Rozsudek karvinského okresního soudu vynesený trestním příkazem zatím není pravomocný.

Článek

Sznapka mohl za trestný čin podplácení dostat peněžitý trest nebo až jeden rok vězení. "Když peněžitý trest nezaplatí, je určen náhradní trest v délce čtyř měsíců vězení," řekl Právu předseda karvinského soudu Jan Chowaniec.

Podle policejního útvaru odhalování korupce předal starosta dvěma členkám přípravného výboru na vyhlášení obecního referenda stotisícový úplatek. Navíc jim nabízel post starosty a místostarosty po letošních komunálních volbách, když mu přestanou dělat problémy. Členky výboru chtěly připravovaným lidovým hlasováním zabránit rozprodání výdělečného městského majetku, jehož část za více než deset miliónů korun získala i rodina Sznapky.

Policie předání peněz monitorovala

Podle informací Práva dal starosta peníze Janině Putniorzové a Ewě Santariusové ve výtahu v centru Ostravy loni na konci října. Obě ženy však všech padesát dvoutisícových bankovek předaly jako důkaz protikorupční policii. Ta celou schůzku tajně monitorovala a nahrávala. V prosinci starostu obvinila.

Pokud by nabyl trestní příkaz právní moci, měl by Sznapka rezignovat ze své funkce. Ten se však může proti němu do osmi dnů od jeho obdržení odvolat, podat takzvaný odpor. "V tom případě by probíhalo u soudu normální trestní řízení," řekl předseda soudu. Trestní příkaz rovněž rozhodl o propadnutí stotisícového úplatku. "Jeho součástí je i zákaz výkonu funkce člena zastupitelstva všech územních samosprávných celků na dobu pěti let," potvrdil dále Chowaniec.

S politikou končí

Sznapka Právu řekl, že se zatím se svým právníkem radí, jestli se proti verdiktu soudu odvolá. "Zvažujeme, co uděláme dál. Celá ta komedie k ničemu dalšímu nepovede. Já jsem v tom případu jednoznačně v nevýhodě, jsou tam dva proti jednomu," poznamenal. Trvá ale na tom, že o úplatek nešlo. Peníze údajně chtěl dát ženám na rozjezd nové strany. "Já už stejně s politikou končím," řekl ke svému dalšímu případnému působení na radnici.

Sznapku vyzvalo v březnu k rezignaci z postu starosty vedení ČSSD, za kterou na radnici kandidoval. Ze sociální demokracie sice již vystoupil, ale funkci starosty odmítl opustit. Když ho českotěšínští městští zastupitelé ze sociální demokracie nechtěli odvolat, tak krajský výbor strany jejich těšínskou organizaci ČSSD zrušil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám