Hlavní obsah

Vykrádali ptačí hnízda, dostali podmínku

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Podmíněné a peněžité tresty a také stovky hodin obecně prospěšných prací rozdal v pátek Okresní soud ve Frýdku-Místku skupině jedenácti mužů, obžalovaných z nelegálních obchodů s chráněnými ptáky a vykrádání hnízd na území celé České republiky. Opeřenci končili na černém trhu v České republice a také v Belgii.

Článek

Nejvyšší trest, jeden rok vězení s tříletou podmínkou a pokutu ve výši 30 tisíc korun dostal strakonický veterinář Radim Holovský. Ten část ptáků, které další obžalovaní kradli přímo z hnízd, prodal do Belgie.

Aleš Poloczek z Ostravy, kterého obžaloba označila za hlavního pachatele, si bude muset podle verdiktu soudu odpracovat 400 hodin obecně prospěšných prací a zaplatit peněžitý trest 10 tisíc korun. "Polehčovalo mu jeho doznání a nízký věk. Naopak doktoru Holovskému, který dostal nejvyšší trest, přitížilo to, že se k trestné činnosti nepřiznal a také skutečnost, že jde o veterináře, který nese za takové jednání vyšší míru odpovědnosti," řekla soudkyně Jarmila Urbančíková.

Kromě podmínky vyfasovali i obeceně prospěšné práce

Další čtyři obžalovaní dostali podmíněné tresty v rozmezí od čtyř do sedmi měsíců, jeden dostal 280 hodin prospěšných prací, jeden byl zproštěn obžaloby a u dalších tří bylo upuštěno od potrestání.

"Obvinění si v lesních porostech tipovali hnízda, ze kterých vybírali mláďata. O ty pečovali a dokrmovali je tak, aby je mohli prodat dalším osobám," řekl kriminalista, který se případem zabýval.

Předmětem trestního řízení byla jen malá část uskutečněných obchodů. Počet nelegálně prodaných ptáků šel sice celkově do stovek, ale obchodování bylo většinou posouzeno jen jako přestupek. Soud se nakonec zabýval jen několika desítkami ptáků, kteří jsou na seznamu živočichů ohrožených vyhynutím.

Obžalovaní již dříve dostali za obchody se stovkami opeřenců, podléhajících nižšímu stupni ochrany, v přestupkovém řízení pokuty od jednoho do 30 tisíc korun.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce i někteří odsouzení si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám