Hlavní obsah

Přiotrávený muž málem pobodal lékaře ze záchranky

Novinky, Miloslav Hradil
ŠTERNBERK

Ve Šternberku se v noci na úterý stal další případ, kdy šlo lékaři záchranné služby během služby o život. Sedmadvacetiletý muž z Uničova, který se pokusil otrávit léky, jej po příjezdu začal ohrožovat dvěma noži. Neuklidnil se ani po příjezdu policie, která jej proto obvinila z útoku na veřejného činitele.

Článek

Sanitku zavolala matka obviněného kolem druhé hodiny, protože muž podle ní snědl dvě balení léku tramal a prášky zapíjel alkoholem.

 "Po příjezdu lékaře jej muž na chodbě rodinného domku ohrožoval kuchyňským a kapesním nožem. S noži před ním šermoval a slovně mu vyhrožoval, že jestli z domu nevypadne, tak za sebe neručí," informovala v úterý severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. Záchranáři uprchli do sanitky, v níž se zamkli.

Respekt neměl násilník o chvíli později ani před hlídkou městských strážníků a policie. "Před rodinným domem se s noži v ruce blížil k přivolanému policistovi a vykřikoval: Já tě zabiju, mně je to jedno, já si těch patnáct let klidně odsedím, s takovými jsem již měl dříve potyčky. Noži šermoval i před strážníkem. Posléze je odhodil na chodník a z pod opasku vytáhl pistoli a křičel na zakročující členy hlídek, že pistole je pravá, že se jedná o ČZ a hodlá ji použít," pokračovala mluvčí.

Muž čeká na rozhodnutí o vazbě

Mladíka zneškodnila až policejní hlídka, která zjistila, že ve skutečnosti útočník hrozil dětskou hračkou z umělé hmoty. Nikdo ze zúčastněných nebyl zraněn. Policie muže převezla do policejní cely a obvinila ho z trestného činu útoku na veřejného činitele. Byl podán návrh na jeho vzetí do vazby.

Ředitel olomoucké záchranky Michael Fischer k incidentu pouze poznamenal, že nejde o nic mimořádného. "Do podobných rizikových situací se naši lidé dostávají poměrně často. Podle legislativy je posádka v případě, že jí hrozí újma na zdraví, oprávněna zásah okamžitě ukončit. Nedávno jedna naše lékařka tento postup nerespektovala a pacient jí přerazil nos," konstatoval Fischer.

Případ z Prahy

Debatu o nedostatečné ochraně zasahujících lékařů rozvířil měsíc starý případ z Prahy, kdy opilá posádka havarovaného auta zkopala a zbila lékaře, který jim přijel pomoci. Útočníci byli po prozkoumání důkazního materiálu obviněni. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám