Hlavní obsah

Tonoucí dívku zachránila správná laická pomoc

– PRAHA
Novinky, pno

Poskytnutí správné laické první pomoci a souhra profesionálních záchranářů ze dvou krajů zachránila v úterý život tříleté dívce, která se topila v zahradním bazénku v Lipencích v Praze 5. Dívku se podařilo oživit a vrtulník ji transportoval do nemocnice.

Článek

Na místo události dorazila nejdříve pražská posádka bez lékaře. V 17:46 požádal pražský dispečink své kolegy ve Středočeském kraji o asistenci posádky s lékařem. Na místo proto vyjela lékařská posádka, která byla u utonulé dívky za dvě minuty.

Mezitím dívce, která po tonutí nejevila známky života, poskytovali laickou první pomoc svědci neštěstí. Záchranáři po příjezdu pokračovali v masáži srdce, dýchání z úst do úst a provedli další nezbytné úkony k její záchraně. K dívce byl přivolán vrtulník z Prahy, který pacientku transportoval na dětské anesteziologicko-resuscitační oddělení ve FN Motol.

"Včasná a kvalitní laická pomoc a následná profesionální péče zachránila tříleté dívence život. Na šťastném zakončení tohoto případu je také vidět, že spolupráce záchranných služeb ku prospěchu pacientů funguje bez ohledu na hranice okresů a krajů," uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Nina Šeblová.

Reklama

Výběr článků

Načítám