Hlavní obsah

Opilým řidičům se vyplatí odmítnout test na alkohol

Právo, mak, jt

Osm desetin promile alkoholu v krvi řidiče budou policisté od soboty posuzovat jako trestný čin, za který může soud uložit až tříleté vězení. To odpovídá zhruba dvěma až čtyřem vypitým pivům. Řidiči se ale mohou soudním trablům vyhnout, když jakýkoli test na alkohol odmítnou.

Článek

Mohou sice dostat až padesátitisícovou pokutu, přijít o sedm bodů nebo i o řidičák, ale hrozbě záznamu v trestním rejstříku, či dokonce vězení uniknou.

To platí i o těch, kteří jsou již podmíněně odsouzeni a hrozilo by jim vykonání odloženého trestu.

Pokud se však testu podrobí a bude jim naměřeno více než 0,8 promile, o sedm bodů a možná i řidičák stejně přijdou a pokutě neuniknou. Jinak řečeno, zákonodárci fakticky nabádají opilce k odmítání testů na alkohol, pokud pro ně budou větším zlem.

Vyplývá to z novely silničního zákona, který vstoupí 1. července v platnost.

Dechová zkouška pro soud nestačí

"Když se řidič odmítne podrobit dechové i krevní zkoušce, policista na něj nemá žádnou páku. Proti vůli řidiče to zjistit nelze a zákon to šoférům nenařizuje," řekl Právu právník specializující se na dopravní přestupky Milan Bělka.

Mluvčí ministerstva dopravy Marcela Žižková sice ve středu Právu tvrdila, že řidič může být obviněný z trestného činu i bez zkoušky a pouze na základě svědectví policisty, ale policie to rezolutně popřela.

"Pro trestní řízení je jediný přípustný důkaz lékařské vyšetření. Není také možné někoho stíhat pouze na základě výpovědi policisty nebo kohokoliv jiného, že se řidič například motal nebo že z něj táhlo," vysvětlil Právu mluvčí policejního prezidia Roman Skřepek.

Potvrdil Právu, že dechová zkouška jako důkaz pro trestní řízení nebude stačit.

Důkaz nebude

Když tedy řidič při dechové zkoušce zjistí, že má naměřeno více než 0,8 promile, a hrozí mu obvinění z trestného činu, může odmítnout krevní zkoušku a soud nebude mít k dispozici usvědčující důkaz.

Skřepek připustil, že v případě běžné kontroly na tom může být opilý řidič, který zkoušku odmítne, lépe.

"Je to nemilé, ale bohužel to tak je. Pro řidiče může být výhodnější zaplatit sice vysokou pokutu, ale mít na druhou stranu čistý trestní rejstřík," řekl.

Dosud bylo pití alkoholu před jízdou vždy přestupkem, pokud policisté řidiče nechytili vícekrát nebo nezavinil vážnou dopravní nehodu.

"Teď to bude vždy trestný čin, i když to bude poprvé, bez nehody a zranění," uvedl šéf dopravních policistů Zdeněk Bambas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám