Hlavní obsah

Recidivista dostal 25 let za vraždu přítelkyně

Právo, Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové poslal v úterý na 25 let do věznice se zvýšenou ostrahou dvaapadesátiletého Jana Bartoše, který v březnu letošního roku zavraždil v bytě své sestry v Náchodě svoji o rok mladší družku. Žena zemřela na následky vážných zranění, která jí muž způsobil opakovaným bodnutím nožem. Nezvykle vysoký trest soud vyměřil proto, že Bartoš zavraždil v roce 1985 svoji manželku.

Článek

Bartoš je sedmkrát odsouzený recidivista a jednu vraždu už má na svědomí z minula. V polovině osmdesátých let pod vlivem alkoholu v Horním Maršově na Trutnovsku ubodal svou manželku, za což byl odsouzen na 14 roků. Po třinácti letech opustil vězení na základě amnestie a žil relativně v klidu, až do osudného 8. března.

Co se v ten den přihodilo museli osvětlit svědci, sestra oběti se svým druhem. Bartoš totiž tvrdil, že si na nic nepamatuje. Policii se podařilo zjistit, že dvojice onen den vypila minimálně šest litrů krabicového vína a oba byli značně opilí.

"Poškozená Bartošovi sdělila, že s ním rozejde. Došlo mezi nimi k hádce a obžalovaný ji bodl nožem jednou do břicha a třikrát do zad. Žena krátce nato zemřela," řekl státní zástupce Vladimír Prokop.

Soudci odmítli argumentaci obhajoby, která poukázala na to, že Bartoš žil od svého propuštění z vězení řádným životem a zaslouží si tedy mírnější trest. "Řádný život není zásluha, to by měla být samozřejmost," poznamenal předseda senátu Miroslav Mjartan.

Znalci u Bartoše nezjistili žádnou duševní chorobu, ale konstatovali silnou závislost na alkoholu a snížený práh pro odstartování agresivního chování. Žalobce Prokop připustil, že původně uvažoval o návrhu doživotního trestu. "Znalci však u obžalovaného nevyloučili možnost resocializace, byť ji označili z málo pravděpodobnou," vysvětlil.

Bartoš se s výší trestu nesmířil a po poradě se svou advokátkou se odvolal, takže případ dostane na stůl Vrchní soud v Praze. "Obžalovaný kvůli svým povahovým vlastnostem a velké závislosti na alkoholu připravil o život dvě ženy. Před takovými lidmi se společnost musí chránit tím, že je nadlouho izoluje," doplnil Prokop, který byl s rozhodnutím soudu spokojen.

Reklama

Výběr článků

Načítám