Hlavní obsah

Potvrzeno. Lesní vrah Kalivoda zůstane doživotně ve vězení

– PRAHA

Pražský vrchní soud v úterý projednával odvolání Viktora Kalivody, veřejnosti známého spíše pod přezdívkou "lesní vrah". Soud potvrdil březnový doživotní trest, který mu vyměřil středočeský krajský soud. Při úterním projednávání Kalivoda mimo jiné uvedl, že chtěl střílet v pražském metru.

Článek

Kalivoda při úterním jednání soudu také poprvé promluvil o motivech a důvodech svých činů, o kterých do té doby mlčel. Uvedl, že původně chtěl vraždit na nové části pražského metra na lince C mezi stanicemi Ládví a Holešovice. To z důvodu, že je to nová trať, kde "to tolik nehází".

Loni v létě si dokonce asi patnáckrát trať projel. Často měl připravený prst na spoušti, nikdy ho však nedokázal zmáčknout. Proto si svůj záměr vyzkoušel na podzim, kdy cvičně zastřelil několik krav. Tam zjistil, že zabít není tak těžké. Pak už následovaly samotné vraždy v lesích.

Kalivoda se také již mnohokrát pokusil o sebevraždu. Udělení doživotního trestu vnímá tak, že bude možné se snadněji zabít. [celá zpráva]

 Pohnutku k vraždění mu dal údajně vnitřní hlas vražedkyně Olgy Hepnarové. Ta najela v roce 1973 nákladním autem na tramvajovou zastávku v Praze. Srážku nepřežilo osm lidí, dalších šest bylo těžce zraněno. 

Ke svým činům se přiznal

Středočeský soud již dříve uznal Kalivodu vinným z toho, že 13.října 2005 zastřelil na lesní cestě u Nedvědic na Brněnsku manžele Ludvíkovy. Jen o tři dny později pak střílel znovu, a to u Malíkovic na Kladensku. Jeho třetí obětí se stal elektrikář Jaroslav Lendóci. [celá zpráva]

K samotnému odvolání přidal obhájce také Kalivodův osobní dopis směřovaný rodině. V něm vyslovil opovržení nad sebou samým a hodnotil úvahy sobě a činech, kterých se dopustil. Současně se k nim přiznal a lituje v něm svého chování. K takovémuto kroku přistoupil vůbec poprvé veřejně. Advokát žádal, aby psychiatři a psychologové dopis a součastný stav Kalivody posoudili.

Policistům se Kalivodu podařilo zadržet o několik dnů po druhé vraždě v okamžiku, kdy měl plánovat další. Kriminalisté u muže nalezli zbraň i náboje. Při výslechu se k činům přiznal a popsal průběh obou vražd. Po zadržení také uvedl, že vraždit chtěl a ničeho nelituje. Své oběti i místa činu si prý vybral náhodně, vraždy však naplánoval.

Reklama

Související témata:

Související články

Lesnímu střelci Kalivodovi hrozí doživotí

Lesnímu střelci Viktoru Kalivodovi, na kterého soud v pátek uvalil vazbu, hrozí nyní za opakovanou a několikanásobnou vraždu až doživotí. Přes soudem...

Výběr článků

Načítám