Hlavní obsah

Soud rozplétá obchody s chráněnými ptáky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK

Z rozsáhlých obchodů s chráněnými ptáky a z vykrádání hnízd na území celé České republiky se od pondělí zodpovídá před Okresním soudem ve Frýdku-Místku dvanáct mužů, většinou amatérských chovatelů.

Článek

Stovky opeřenců měly končit na černém trhu nejen v České republice, ale také v Belgii. Před soud se nakonec dostala jen malá část uskutečněných obchodů. "V obžalobě není těch ptáků tolik, jsou to spíše jednotlivé případy. Skupina také prodávala ptáky s nižším stupněm ochrany, například čápy a vrány, což bylo šetřeno pouze jako přestupek," řekl státní zástupce Rostislav Kejdana.

Podle Petra Szymonika z ostravského inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) dostali obžalovaní za obchody se stovkami opeřenců již v přestupkovém řízení pokuty ve výši až 30 tisíc korun. "Nejvíce jsme vyměřili obžalovanému Miroslavu Mánkovi, a to 30 tisíc korun za přechovávání 117 kusů zpěvných ptáků," řekl v pondělí Szymonik.

Prodávali ostříže, krahujce i sovy

Nelegálním obchodům učinila přítrž policie. Mezi velkým množstvím zajištěných ptáků byli i přísně chránění ostříži lesní, jestřábí, krahujci, sovy pálené a další dravci. Většina obžalovaných účast na nelegálních obchodech popírá.

"Obvinění si v lesních porostech tipovali hnízda, ze kterých vybírali mláďata. O ty pečovali a dokrmovali je tak, aby je mohli prodat dalším osobám," řekl již dříve policejní komisař Petr Pikala.

Hlavním obžalovaným, kterému jiní členové skupiny ptáky dodávali a další si je od něj kupovali, je Aleš Poloczek, který se k trestné činnosti policii doznal. V pondělí ale u soudu vzal svá tvrzení zpět. "Vypovídal jsem pod psychickým nátlakem policie. Vyšetřovatel říkal, že mne nepustí domů, dokud ze sebe všechno nevysypu," řekl u soudu Poloczek, který je velkým milovníkem přírody.

"Je to mladý člověk, který se od útlého věku pohyboval se svým tátou v přírodě. K lesu měl obrovský vztah," řekl kriminalista, který se případem zabýval. Jedním z obžalovaných je také strakonický veterinář Radim Holovský, který měl část odchycených ptáků podle policie dodávat do zahraničí. Veterinář ale ke svému obvinění odmítl vypovídat a k soudu vůbec nedorazil.

Neobvyklý proces má trvat až do konce týdne a pak bude s největší pravděpodobností odročen na červenec. Za trestný čin neoprávněné nakládání s chráněnými živočichy hrozí obžalovaným nanejvýš tři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám