Hlavní obsah

V Brně spadlo lešení na dva lidi a řadu zaparkovaných aut

Právo, Novinky, Ondřej Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

V centru Brna v Benešově ulici se v sobotu v 10:30 zřítilo třípatrové lešení z budovy banky GE Money Bank vedle hotelu Grand. Lešení se zřítilo v délce 80 metrů. Zraněni byli dva lidé, kteří si vybírali peníze z bankomatu. Poškozeno bylo patnáct aut, některá jsou zcela zničená. Doprava včetně tramvajové je na několik hodin odkloněna.

Článek

Pád lešení na chodník a zaparkovaná auta potvrdila Novinkám mluvčí brněnské policie Andrea Procházková: "Zraněni byli dva lidé, padesátiletý muž byl zraněn lehce, dvacetiletá žena utrpěla středně těžká zranění." Oba byli podle ní převezeni do úrazové nemocnice. Jde údajně o otce s dcerou. Otec utrpěl lehký otřes mozku a dcera má zlomený palec a tržnou ránu na těle. Lešení, které postavila firma Metrostav, také strhlo trolejové vedení.

Další dva lidé měli velké štěstí, protože vyvázli bez zranění, i když na jejich fabii spadl kus lešení, které se zřítilo i s částí střechy. Průzkum prokázal, že statika budovy není narušena, strhnout je třeba pouze jednu štítovou zeď na levém okraji budovy.

Odstraňování trosek, jichž se účastnilo na sto záchranářů, bylo obtížné. V troskách byly mezi zprohýbanými lešenářskými trubkami kusy trolejového vedení i sloupy veřejného osvětlení a pod nimi vraky aut. Rozebírání lešení a další záchranné práce potrvají patrně celou neděli.

Suť prohledával i kynolog

"Škoda přesáhla milión korun, ale to je velmi předběžný odhad. Napočítalo se nejméně deset poškozených aut," dodala Procházková s tím, že příčina pádu lešení zatím není známa a šetří se. Je možné, že lešení bylo špatně ukotvené.

"Je štěstím v neštěstí, že se tato událost stala dnes, kdy je centrum Brna v podstatě poloprázdné. V pracovní dny je Benešova ulice velmi frekventovaná," řekl mluvčí hasičů.

Suť prohledával také kynolog. Jeho pes v jednu chvíli označil místo, kde by mohla být případná oběť. "Pod sutinami ale nikdo nebyl. Šlo o zbytky materiálu, který předtím zranil mladou ženu," vysvětlil mluvčí.

Tramvaje jsou odkloněny

Neštěstí značně ovlivnilo dopravní situaci v centru Brna. Ulice je uzavřena a městská doprava včetně tramvají je vedena po objízdných trasách. Podle mluvčí bude uzavřena ulice několik hodin. K dopravnímu kolapsu zatím nedošlo jen proto, že v sobotu je provoz menší.

"Máme poničené troleje, do jejichž opravy se pustíme, až bude místo bezpečné. Museli jsme několik spojů odklonit. Místo některých tramvají zajišťuje náhradní dopravu sedm autobusů," řekla mluvčí dopravního podniku.

Benešova ulice patří k nejrušnějším v centru města. Leží na ní bývalé autobusové nádraží, které stále využívají někteří dopravci, sousedí s hlavním železničním nádražím a je také důležitou tepnou tramvajové dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám