Hlavní obsah

Podle uprchlého Roztočila ČR nechce nový proces

PRAHA

Uprchlý vězeň Rostislav Roztočil se domnívá, že Česká republika nemá zájem zahájit s ním nový soudní proces. Obnoveného řízení ve svém případu se nemíní zúčastnit, i když to původně plánoval.

Článek

"Dnes se již nedá vyloučit, že česká strana ve skutečnosti o nový proces nestojí. Musela by mně zřejmě nahradit skoro šest let promarněného života ve vězení. Před mým zatčením v roce 2000 jsem i na německé poměry vydělával docela slušně, a když se to sečte, tak je z toho poměrně vysoká částka," řekl podle Roztočil podle svého přítele Philippa Janýra .

Roztočil prý uvažoval o tom, že se do Česka vrátí, aby se mohl účastnit soudního jednání o obnově řízení ve svém případu. U Krajského soudu v Praze mělo pokračovat 4. července. Nakonec od toho však upustil.

Podle Janýra zároveň Roztočilova sestra Stanislava Ruppová stáhla svou žádost o obnovu bratrova soudního procesu. Domnívá se totiž, že řízení o obnově procesu je bezpředmětné, protože novým soudním líčením německý soud podmínil Roztočilovo vydání do ČR.

Roztočil se podle Janýra snažil s českou stranou dohodnout podrobnosti své účasti v novém řízení. Jak u ministra spravedlnosti, tak u soudkyně krajského soudu Oldřišky Rysové, která má  případ na starosti, prý ale narazil na neochotu o věci jednat a nyní už údajně neví, co by mohl pro řádný průběh nového soudu podniknout. Ministr Pavel Němec se odmítl s Roztočilem osobně setkat a v písemném vyjádření ho upozornil, že v případě cesty do ČR bude zatčen a předán do výkonu trestu.

Roztočil, odsouzený před 20 lety v bývalém Československu v nepřítomnosti k výjimečnému trestu vězení za vraždu egyptského studenta, uprchl společně s vrahem Romanem Čabradou loni v listopadu z plzeňské věznice na Borech. [celá zpráva]

Na žádost ČR byl Roztočil zadržen v Německu [celá zpráva], letos v dubnu ho ale německý soud z vydávací vazby podmínečně propustil. Německý soud vydání do ČR podmínil novým soudním líčením. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Uprchlý vrah Roztočil dopaden v Německu

V německém Stuttgartu byl v sobotu dopaden vrah Rostislav Roztočil, který uprchl z borské věznice. Informaci potvrdila mluvčí Útvaru pro odhalování...

Výběr článků

Načítám