Hlavní obsah

Detektivové ÚOOZ sledovali pracovníky inspekce

– PRAHA
Právo, apb

Policisté elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu podle informací Práva loni tajně sledovali činnost důstojníků Inspekce ministra vnitra (IMV). Neinformovali o sledování ani ministra vnitra, ani vedení inspekce, jak jim ukládá zákon. Dokonce obcházeli inspekci a své nadřízené v ÚOOZ a bez jejich vědomí jednali s vyšetřujícím žalobcem, který na tuto tajnou hru přistoupil.

Článek

Podivnou činnost elitních detektivů ÚOOZ a žalobce loni vyvolalo trestní řízení IMV vedené proti těm, kdo před třemi roky v dubnu na IMV obvinili podplukovníka ÚOOZ Petra Vojtěchovského z přijetí úplatku 800 tisíc korun. Obvinění bylo zásadní. Vedlo totiž o několik měsíců později k zániku týmu Mari, kterému Vojtěchovský velel.

Křivé obvinění z úplatku?

Tým Mari už před třemi lety pracoval na odhalení gangu Davida Berdycha a policistů propojených na gang a dospěl k závažným zjištěním, která směřovala do řad ÚOOZ a k vysokým důstojníkům kriminálky.

Loni zahájené trestní řízení IMV vycházelo podle informací Práva z podezření, že Vojtěchovský byl z přijetí úplatku křivě obviněn a někteří svědci v této věci křivě svědčili. To asi některé detektivy ÚOOZ tak vylekalo, že začali s tajným sledováním pracovníků IMV.

Důstojníci by mohli připravit diskreditaci

"Při šetření IMV se objevily náznaky, že to v této věci (kauza Vojtěchovský) není tak zcela v pořádku. Jakmile pracovníci ÚOOZ zjistili, že jeden z jejich navrhovaných svědků nevypovídal tak, jak jimi bylo předem prezentováno, začali schůzky a činnost policejních radů IMV monitorovat. Věc zašla tak daleko, že jsme zjistili, že důstojníci ÚOOZ mohou připravit diskreditaci dvou pracovníků IMV," potvrdil Právu ředitel IMV Miroslav Borník.

Diskreditace měla být jednoduchá. Prostě měly být vyrobeny důkazy, že každý z uvedených pracovníků (Michaela Hýbnerová a Dušan Brunclík, pozn. red.) dostali od Vojtěchovského 500 tisíc korun za zametení obvinění Vojtěchovského z údajného úplatkářství pod koberec.

Řízení ztroskotalo na úniku informací

"Prověřovali jsme loni tyto skutečnosti v rámci podezření z křivého obvinění a křivého svědectví. Pro nedostatek důkazů byla věc loni na podzim odložena," řekl Právu vyšetřující žalobce Michal Zachystal. Podle informací Práva trestní řízení ztroskotalo na úniku informací a nestandardním postupu jednoho středočeského žalobce. Ten se dozvěděl o šetření podezřelých osob vedeném IMV a začal je v této věci vyslýchat. "Z hlediska taktiky tak znemožnil další šetření. Prostě to potopil," řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Zvláštní roli v potopení trestního řízení sehráli také dva vysocí důstojníci ÚOOZ. Pod záminkou "nestandardního" postupu IMV při výslechu jednoho svědka se obrátili přímo na žalobce, aby důstojníky inspekce zpochybnili.

Když to prasklo řekl, že je mu to moc líto

"Neuvědomili své nadřízené v ÚOOZ ani na podezření neupozornili ministra vnitra. A když prasklo, že narušili šetření IMV, o kterém přitom věděli, tak vedoucí jednoho odboru ÚOOZ jen řekl, že je mu to moc líto. Všechno pak loni v říjnu zhaslo odložením věci pro nedostatek důkazů," vysvětlil dobře informovaný zdroj.

Letos v lednu se objevila naděje na nápravu. Soudce Petr Franc totiž v rozsudku zprostil Vojtěchovského obvinění z úplatkářství. "Pokud rozsudek potvrdí odvolací senát pražského vrchního soudu, pak bude možné trestní řízení znovu otevřít. Rozhodnutí soudu po soudem provedených důkazech je zde totiž závažným důvodem pro obnovení vyšetřování všech podezřelých z křivého obvinění a křivého svědectví," vysvětlil Právu Zachystal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám