Hlavní obsah

Policie zjišťuje, kdo může za Matějovu smrt

Právo, bed, mhr, pem
OLOMOUC

Výsledky soudní pitvy potvrdily, že pětiletý Matěj Chrástecký z Olomouce zemřel na následky pádu z vlaku. Také doba úmrtí podle pitevní zprávy odpovídá času, kdy chlapec cestoval v pondělí 12. června odpoledne se svou matkou vlakem ze Zábřehu na Šumpersku do Olomouce. České dráhy odmítají, že by za pád chlapce mohli jejich zaměstnanci.

Článek

"Pitva potvrdila, že chlapec zemřel na následky mnohačetných poranění, mimo jiné i zranění hlavy. Mechanismus zranění odpovídá pádu z vlaku. Doba úmrtí také. Cizí zavinění nebylo zjištěno," řekla Právu ve středu olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová. Dodala přitom, že jsou prošetřovány různé okolnosti případu.

Mluvčí drah: pochybení zaměstnanců vylučujeme

České dráhy jakékoliv pochybení svých zaměstnanců v souvislosti s případem odmítají. "Interním šetřením a analýzou okolností nebylo zatím zaznamenáno porušení provozních či jiných předpisů, včetně možnosti jízdy vlaků s otevřenými dveřmi," sdělil ve středu Právu mluvčí ČD Aleš Ondrůj.

To, zda se dveře vlaku dají při neoprávněné manipulaci za jízdy otevřít, podle něj nezpochybňuje bezpečnost železničního provozu. "Ocitlo-li se pětileté dítě ve vlaku bez dozoru, je to porušení přepravních podmínek a ministerské vyhlášky," doplnil mluvčí.

Řekl také, že matka udělala chybu, když na to, že se chlapec ztratil, neupozornila zaměstnance Českých drah. To ale matka v rozhovoru v České televizi i v TV Nova popřela. O tom, že se Matěj ztratil, informovala průvodčího - ten jej dokonce pomáhal hledat. Na nádraží v Olomouci navíc v informační kanceláři žádala, aby vlak neodjížděl.

Ondrůj také řekl, že ve vlaku se chlapec neměl ocitnou bez dozoru, protože je to porušení přepravních podmínek. Jeho slova ale odmítl mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar. Podmínky se prý vztahují na cestu vlakem a v tom případě chlapec dozor měl. O tom, že musí být dítě pod dozorem dospělého celou dobu, tedy například při krátké cestě na toaletu, se v nich nic neříká.

Dveře bývají za jízdy otevřené často

Zároveň upozornil na skutečnost, že matka pohřešovaného Matěje se vůbec neobrátila na zaměstnance ČD. "Vše nahlásila policii až několik hodin poté, co Matěj zmizel, a to zhruba v 18 hodin. Nás policie kontaktovala až ve 22 hodin. Kdybychom byli matkou požádáni o pomoc, vlak by byl odstaven ve stanici Olomouc-hlavní nádraží a okamžitě by začalo pátrání. Dříve by byla uvědoměna i policie, případně záchranná služba," tvrdí Ondrůj.

"Vlakem jezdím mezi Olomoucí a Zábřehem poměrně často a musím říct, že dveře bývají za jízdy otevřené a ne výjimečně. Pro mě je zcela nepochopitelné, že pětiletý klučina se po vlaku pohybuje sám. Co tam ta ženská dělala? Taková nezodpovědnost," řekl Právu ve středu na olomouckém hlavním nádraží ČD důchodce, který se představil jako Josef.

Průvodčí svou původní výpověď změnil

Matka chlapce tvrdila, že chlapec šel sám na toaletu až několik minut před Olomoucí. Jeho tělo však našli policisté při rozsáhlé pátrací akci v pondělí, týden po jeho zmizení. Leželo v kolejišti nedaleko obce Střeň, od níž je do Olomouce ještě 16 kilometrů jízdy vlakem. Vlak jede ze Střeně přes Štěpánov do Olomouce 13 minut. Odečteme -li zhruba jednu minutu jízdy k místu, kde bylo mrtvé tělo malého Matěje nalezeno, musela jej matka postrádat nejméně 12 minut.

Průvodčí vlaku sice původně policistům sdělil, že hocha viděl ještě u stanice Štěpánov. "Sám průvodčí později svou původní výpověď zpochybnil s tím, že si není zcela jistý, kdy chlapce spatřil," uvedla k tomu Dolejšová.

Matka vystoupila v Olomouci, dcera hledala dál ve vlaku

"Hledala jsem s dcerou syna ve vlaku. Lidé se ale před Olomoucí začali hrnout ke dveřím, a pak vlak začal brzdit. V tom zmatku jsme si ani nestačily všimnout, jestli jsou některé dveře ve vagónu pootevřené. Já jsem vystoupila v Olomouci a probíhala podchody na nádraží, ptala jsem se i v informačním centru, jestli někdo Matěje neviděl. Dcera mezitím pokračovala stejným vlakem až do Přerova a snažila se ho také najít. Když se jí to nepodařilo, obratem za mnou přijela taxíkem do Olomouce. Teprve potom jsem chlapcovo zmizení nahlásila na policii, bylo to kolem 17 hodiny," tvrdila Právu ve středu Matějova matka Františka Chrástecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám