Hlavní obsah

Stíhaní zastupitelé si nepamatují, o čem hlasovali

– BŘECLAV
Právo, miv

Smysl pro detaily i překvapující ztráty paměti předvedlo osm radních z Břeclavi, kteří v úterý usedli na lavici obžalovaných u břeclavského okresního soudu. Mají se zodpovídat z poskytnutí peněz, které bez souhlasu zastupitelů uvolnili na stavbu umělého osvětlení fotbalového hřiště poštorenského Tatranu.

Článek

Žaloba viní starostu Dymo Piškulu (původně nezávislý, nyní ED), tři místostarosty a další čtyři členy městské rady, z nichž jeden mezitím na svůj post rezignoval, ze spáchání trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Starosta sám má navíc ještě žalobu, která jej viní ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele.

Starosta podepsal i smlouvu k uvolnění peněz

Podle žaloby v roce 2003 na srpnovém jednání městské rady schválili přidělení dotace jeden milión korun na stavbu umělého osvětlení a sto tisíc korun na provoz TJ Tatran Fosfa Poštorná, přestože to přísluší zastupitelům. Starosta poté podepsal smlouvu, potřebnou k uvolnění peněz. Kromě toho, že o dotaci nerozhodli zastupitelé, peníze putovaly na účet oddílu, který o ně požádal až dodatečně, aniž by byl stavitelem umělého osvětlení. Do budování hřiště s umělým povrchem a osvětlením se totiž pustilo občanské sdružení SK Tatran Poštorná - Centrum mládeže.

Sedm tehdejších radních, protože Zbyněk Chlumecký (nez.) nedorazil, vysvětlovalo soudu své počínání ve spojení s případem, který je předmětem žaloby. Soudkyni rozplétání tajemství události nijak neusnadnili, nedokázali si vzpomenout ani, kdo se na předmětném jednání rady zdržel hlasování. Pro uvolnění peněz zvedlo ruku sedm z osmi přítomných.

Je stíhán a přitom prý nehlasoval

Jen, exradní Pavel Trojan, který na policii připustil, že se mohl zdržet právě on, před soudem razantně prohlásil, že se tehdy skutečně zdržel. Jeho výrok odpovídá předchozím protestům. Trojan se již dříve hájil, že je stíhán, aniž by hlasoval. Všichni radní před soud předstoupili s přesvědčením o své nevině. Městu přeci nevznikla škoda, protože později převzalo celý sportovní areál. Někteří radní dokonce hovoří o politickém spiknutí, prý za asistence policie a státního zastupitelství. Jeden z obhájců se domáhá, aby jako svědek vystoupila státní zástupkyně Karen Vanšová.

Soud bude pokračovat ve čtvrtek. Skutečnost, že čelí žalobě, se projevila i v politických ambicích radních. Místostarostové Jaroslav Parolek a Ivan Blaho (oba ČSSD) přišli o místa na kandidátkách do parlamentních a senátních voleb. Naopak, místostarosta Pavel Dominik a starosta Piškula (oba ED) bez ohledu na žalobu kandidovali do parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám