Hlavní obsah

Nehod přibývá, květen se zapíše černým písmem

Novinky, pno

Výsledky statistiky počtů nehod od ledna do května letošního roku dávají za pravdu rčení, že pohyb na českých silnicích je opravdu o život. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2005 u nás opět přibylo dopravních nehod a květen se do policejních kolonek zapsal písmem nejčernějším.

Článek

Smrt našlo na svých cestách do května 343 lidí, což je o sedm osob méně než loni. Příznivou bilanci měl také počet těžce zraněných, kterých bylo 1485, což je o 40 méně a lehce zraněných bylo 8882, v porovnání s loňskem o 1295 lidí méně.

Nejméně mrtvých za poslední roky

Opačný vývoj však má statistika počtu nehod, kde se číslo zastavilo na hodnotě 84 385. Jedná se o nárůst ve výši přesahující pět procent. Stejně tak se neustále zvyšuje hmotná škoda, která při střetech na silnicích vzniká.

Kladem uvedených čísel je, že počet mrtvých za prvních pět měsíců roku se poprvé dostal pod 350, tedy nejméně od roku 1990. Na druhém pólu stojí rok 1994, kdy ve stejném období zemřelo 533 lidí. V porovnání s roky minulými je nižší také počet těžce i lehce zraněných, což je jistě dobrá zpráva v nelichotivé statistice.

Kvůli alkoholu zemřelo 17 lidí

Nejčastějšími viníky nehod jsou podle policie řidiči aut, kteří ve sledovaném období způsobili více jak 78 000 nehod. Špatné chování chodců stojí za 608 nehodami a velkou měrou se na dopravních karambolech podílí i zvěř, která zapříčinila 2827 nehod.

Nejvíce nehod se stává v obcích, méně na dalších silnicích. Vůbec nejméně nehod se stává na dálnicích, což může být pro motoristy křižující ČR po těchto tepnách překvapujícím zjištěním. Na dálnicích také při nehodách umírá nejméně lidí.

Ani od ledna do května neopustil české motoristy "oblíbený" doplněk řidiče - alkohol. Celkem 2549 nehod má tento společný jmenovatel, což je více jak tři procenta ze všech nehod. Při nehodách s účastí alkoholu zemřelo 17 osob.

Tragický květnový pátek

Nejvíce nehod si na svůj účet připsali motoristé v hlavním městě, na druhém místě se drží sever Moravy, následovaný Jihomoravským krajem. Bramborovou medaili pak získal Středočeský kraj.

Řidiči na silnicích havarují nejčastěji v pátek a ve středu, nejtragičtější následky nehod policisté zaznamenali při srážkách v sobotu a ve středu. Nejhorším dnem byla středa 18. ledna, kdy se stalo 1075 dopravních nehod. Nejtragičtější pak byl pátek 19.května, kdy zahynulo 10 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám