Hlavní obsah

Dozorce si vězně hýčkal laskominami a whisky

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Jako v bavlnce se žilo v průběhu let 2003 a 2004 odsouzenému v borské věznici Tomáši Turkovi. Měl na co si vzpomněl - od laskominek přes luxusní drogistické potřeby až po mobilní telefon, soukromou televizi, alkohol i psychotropní látky. O komfort se mu podle státního zástupce postaral důstojník Vězeňské služby Pavel Řehořovský. Ten v pátek usedl na lavici obžalovaných. Za zneužití pravomoci veřejného činitele mu hrozí až  tři roky vězení.

Článek

Podle žalobce mohl Turek dokonce prostřednictvím spřízněného dozorce podávat kurzové sázky. "O peníze se pak dělili," řekl státní zástupce.

Řehořovský přezdívaný mezi vězni Rocky u soudu veškeré obvinění popřel. Tvrdil, že jde o komplot jeho nadřízeného kapitána Koudely a s ním spřízněných vězňů. "Začínali jsme spolu sloužit, ale on po čase povýšil.  Dostal se na oddělení prevence, které funguje jako policie ve věznici. Z pozice nadřízeného jsem se mu zdál asi nepohodlný.  Zřejmě se bál, že bych mohl zneužít nějaké informace o jeho osobě. Leccos o sobě vzájemně víme," prohlásil před soudem osmatřicetiletý  dozorce, který v borské věznici nadále pracuje jako strážný.

Vše začalo tetováním

Podle něho vše začalo, když během své služby navrhl na kázeňský přestupek jednoho z odsouzených. "Šlo o to, že použil zakázanou tetovací soupravu, kterou na cele našel můj kolega. To potvrdila i lékařka, ke které jsem vězně z té cely odvedl ke kontrole, aby zjistila, kdo má čerstvé tetování, protože k soupravě se nikdo z nich neznal," vypovídal Řehořovský.  

Návrh na kázeňský přestupek potom předal dozorci, který po mně převzal službu a ten ho předal dál  nadřízeným. "Jenže potom ten můj návrh dva nebo tři měsíce někdo pozdržel tak, aby se nedostal k soudci, který mezitím toho vězně  podmínečně propustil na svobodu. Pak si mě zavolal právě Koudela a  tvrdil, že jsem na kázeňském lístku zfalšoval podpis lékařsky, které vězně prohlédla. Dále se ptal na to, jestli jsem nenosil odsouzenému Turkovi nějaké nepovolené věci. To všechno jsem popřel," pokračoval Řehořovský.  

Druhý den  si ho zavolal ředitel věznice. "Řekl mi, že do doby, než se to vyřeší, budu přeřazen na jiné místo," dodal obžalovaný. Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.  

Podobným případ s jiným dozorcem už plzeňský soud řeší. Ve stejném období v borské věznici měl na jednu z cel pravidelně donášet alkohol drogy  a vězňům umožňovat telefonovat přes mobil dnes již bývalý dozorce Tomáš Forman.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám