Hlavní obsah

Policisté měřili alkohol chybujícími přístroji

Právo, tyš, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Dvacítku přístrojů, které slouží k měření alkoholu u řidičů, stáhla brněnská policie. Měřily nepřesně a ukazovaly přítomnost alkoholu i v případech, kdy řidič nepil. Právu to potvrdil náměstek brněnského policejního ředitele Karel Pospíšil.

Článek

"Staré sloužily jen pro orientační měření, po třech letech používání však vykazovaly stále větší chyby, proto jsme je stáhli," řekl. Hodnoty, které řidičům naměřily, podle něj nikdy nesloužily jako důkaz.

Nepřesné přístroje, o kterých jako první informovaly Lidové noviny, někdy ukázaly odchylku až do výše půl promile. "Měřily pomalu a kvůli chybám jsme museli často znovu přeměřovat pomocí novějších alkoholtesterů Lion a Dräger," řekl Právu zdroj z brněnské policie. Nové přístroje podle policistů umějí vytisknout i výsledek měření a čas a místo zkoušky. Nyní policisté používají 42 těchto nových přístrojů.

Možná museli na odběr krve neoprávněně

Šéf republikové dopravky Zdeněk Bambas upozornil, že vadné přístroje byly používány pouze na Brněnsku. "Šlo skutečně o lokální záležitost, ve zbytku republiky se používají daleko kvalitnější přístroje. Nyní už by mělo být všechno v pořádku," řekl Právu.

Dodal, že se i přes chybné údaje nemohlo stát, aby byl někdo potrestán za alkohol v krvi neprávem. "Jde totiž jen o orientační zkoušku, přesnou hladinu alkoholu určí až krevní test," sdělil Bambas s tím, že někteří řidiči by si mohli stěžovat pouze na to, že museli neoprávněně na odběr krve.

S tím souhlasí i právník Josef Lžičař: "V takovém případě by samozřejmě bylo na místě, aby se policie těmto řidičům omluvila. Nicméně je pravda, že k neoprávněnému potrestání by skutečně dojít nemělo. Dokážu si totiž jen těžko představit, že by řidič, který žádný alkohol před jízdou nepil, akceptoval trest bez odběru krve," vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám