Hlavní obsah

Důchodkyně, která přepadla banku, zmizela

Právo, Pavel Čírtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUŘIM

V úterý 6. června se pokusila sedmašedesátiletá důchodkyně Lenka Barnišinová z Kuřimi vyloupit tišnovskou pobočku České spořitelny, maskovaná v paruce a černých brýlích a ozbrojená plynovou pistolí. Poté, kdy jí bankovní úřednice odmítla vydat peníze, důchodkyně to vzdala a odešla. Krátce nato ji zadržela policie. Lupičku seniorku pak předvedla k výslechu. Od okamžiku, kdy žena opustila policejní budovu, není známo, kde se zdržuje.

Foto: Alex Švamberk, Novinky
Článek

Josef Barnišin, její manžel, ji spatřil naposledy, když s ní do jejich rodinného domku v Kuřimi přijeli policisté. Manžel o ní nemá žádné zprávy "Vyděsilo mě to," říká zdrcený invalidní důchodce. "Vzala si jen pár osobních věcí, nic mi neřekla, jen policista naznačil, že si manželka chtěla vzít něco, co jí nepatřilo, a že ji přivezou zpátky. Až večer z televize jsem se dozvěděl, co se vlastně stalo." Od té chvíle Josef Barnišin nemá o své ženě žádné zprávy.

Jak Právu sdělila policie, na důchodkyni nebyla uvalena vazba. Major Novotný z okresní kriminálky Brno-venkov uvedl, že po skončeném výslechu byla žena propuštěna. Jakkoli by ovšem měla být policii k dispozici na adrese trvalého bydliště, patrně se rozhodla skrývat. Kde by tedy mohla nyní být, nikdo neví.

O osudu svojí sestry prý nic nevědí ani její sourozenci, kteří se s manželem spojili. Jako majitelka mobilu, který má podle manžela patřit postrádané manželce, se přihlašuje žena, která se představuje jako Nováková, a ta tvrdí, že s dotyčnou nemá nic společného.

Důvodem dluhy?

Důvody, proč o sobě Lenka Barnišinová nedává vědět, mohou vyplývat ze situace, kvůli které se patrně rozhodla přepadnout banku. Její manžel ukazuje vizitku z kanceláře exekutora, na které je vzkaz, že pokud nezaplatí dluh, provede exekuci. O jaký dluh se jedná, Josef Barnišin neví, při placení dlužného poplatku za kabelovou televizi prý pouze zjistil, že se svěřila inkasistce s tím, že se dostala do blíže nepopsané neřešitelné finanční situace.

V okolí je známo, že se pokoušela vypůjčovat si značné částky, prý na investice do podnikání. O pravděpodobných dluzích své ženy však Josef Barnišin nic neví. "Já jsem z toho v šoku. Žijeme spolu sedmadvacet let a vůbec nechápu, proč mi o svých potížích nic neřekla. Vždyť z našich důchodů jsme mohli normálně žít. Já jsem jí většinu svoji invalidní penzi nechával, nic by jí nemělo chybět... My jsme si nic luxusního nekupovali a nikdy jsme neměli problém s placením inkasa."

Skrývá se před věřiteli?

Lenka Barnišinová, jak uvádí její manžel, pracovala před důchodem jako řidička traktoru v brněnském Zetoru. Tam se také se svým o deset mladším manželem seznámila. Když odešla do penze, pokoušela se podnikat. V čem, to její manžel přesně neví, ale prý se mohlo jednat o obchodování s potravinovými doplňky, kde někteří distributoři požadují od svých obchodních zástupců nákup zboží předem.

Manžel nevylučuje možnost, že si jeho žena vypůjčila peníze od věřitelů, kteří na ni vyvíjeli nátlak takovým způsobem, že se rozhodla k zoufalému pokusu o loupež. Když se nezdařil, je možné, že se nyní před nimi skrývá. "Já opravdu nemám tušení, co ji k tomu vedlo. Když jsem před časem objevil tu pistoli, ptal jsem se jí, co s ní chce proboha dělat, že tohle není žádná legrace, ale řekla mi, že se bojí nějakých mladých lidí v Brně, kteří by na ni mohli zaútočit, tak aby se mohla bránit..."

Lenka Barnišinová podle jejího manžela nikdy neměla potíže se zákonem. Zprávy o jejím činu uvádějí, že po svém zadržení vyjádřila upřímnou lítost nad svým činem. Že se nakonec uchýlila k loupežnému přepadení, spíše svědčí o tom, že se ocitla skutečně v zoufalé situaci.

Naivní provedení loupeže

Vždyť i volba banky, kterou přepadla, a způsob provedení loupeže byly naprosto absurdní. Pobočka spořitelny v Tišnově je v samém centru nevelkého města. Představa, že by lupička mohla nepozorovaně opustit město vlakem nebo autobusem, je spíše úsměvná a taky to tak dopadlo, když mezi jejím útěkem z banky a zadržením policií uplynuly sotva dvě hodiny.

Manžel Lenky Barnišinové se ale prozatím nechce na policii obrátit s požadavkem, aby po jeho ženě bylo vyhlášeno pátrání. Prý se obává další ostudy. "Pro mě je to strašná ostuda, vždyť to by neunesl ani kůň," svěřuje se se slzami v očích. "Takhle se nám během tří minut změnil život, všechno je najednou jinak. O mně se teď tady vypráví, že piju, to není žádná pravda, já se kvůli svým nemocem už musel vzdát i pití piva."

Prozatím tedy tráví hodiny zavřený ve svém domku a čeká, zdali se mu manželka ozve. Prý se na ni nezlobí. "To víte, že se o ni bojím. Já ji mám pořád rád. Jen mě trápí, že mi nic neřekla. Kdyby jí někdo vyhrožoval, řekl bych mu, ať si to vyřídí se mnou. Já jsem těžce nemocný a o svůj život se už nebojím. A jestli manželka někomu dluží, ať si klidně vezmou všechno, co máme. Hlavně aby se konečně ozvala," říká zdrcený muž.

Za přepadení banky hrozí nejstarší známé pachatelce loupežného přepadení u nás, Lence Barnišinové, až dvanáctiletý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám