Hlavní obsah

Soudce poslal kriminalistu do vazby

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dva pražští kriminalisté byli v týmu, který má zatýkat a vytlačovat rumunské kapsářské gangy z hlavního města. Své kolegy však podrazili. Podle obvinění se zhruba rok tajně domlouvali s kapsáři a za pravidelnou měsíční úplatu zajišťovali jejich beztrestnost.

Článek

"Skoro rok jsme shromažďovali důkazy pro státní zástupce," řekl ve čtvrtek Právu ředitel Inspekce ministra vnitra (IMV) Miroslav Borník. "Nyní jsme zahájili trestní stíhání. U jednoho z obviněných kriminalistů soudce vyhověl návrhu na vzetí do vyšetřovací vazby. Druhý je vyšetřován na svobodě," upřesnil Právu žalobce Jaroslav Kučera z odboru vyšetřování.

Kriminalisté jsou stíháni pro zneužívání pravomoci veřejného činitele a vydírání. Nejsou jediní. Obviněni byli i tři pražští dopravní policisté. Pokutovali zahraniční řidiče a hlavně řidiče kamiónů tak, že od nich vyžadovali platbu v eurech, ale nevydávali za to pokutové bloky. "Nemohli je vydat, protože tyto bloky nejsou," vysvětlil Právu pracovník pražské dopravní policie Roman Nový.

Inspekce prověřuje na 600 policistů

V centru pozornosti vyšetřovacího odboru státního zastupitelství a IMV jsou letos bývalí detektivové protikorupční policie Oldřich Kopp a Milan Dvořák a také detektiv uvedeného útvaru Karel Tichý. "Trestní řízení jsme zahájili loni na začátku prosince. V dubnu jsme předali státnímu zástupci návrh na zahájení trestního stíhání pro zneužití pravomoci veřejného činitele. K těmto osobám šetříme další kauzy," upřesnil Právu Borník.

Inspekce v současnosti pod dozorem žalobců prověřuje okolo 600 policistů podezřelých z trestné činnost. Jsou mezi nimi i čtyři detektivové z plzeňské expozitury elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. "Dále jsme letos vyšetřujícím žalobcům navrhli trestně stíhat 139 policistů. A ke konci května bylo státními zástupci trestně stíháno 104 policistů ze 166 skutků," dodal Borník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám