Hlavní obsah

Vedro si vyžádalo první oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik dnů trvající vysoké teploty se začaly podepisovat na návštěvnosti čekáren u lékařů a výjezdu záchranářů. Prudké oteplení si pravděpodobně vyžádalo také první lidskou oběť. Dvaasedmdesátiletý muž z Radouše u Berouna zemřel ve čtvrtek pravděpodobně na infarkt, způsobený vysokou teplotou.

Článek

K muži na Berounsku vyjížděli záchranáři po pádu ze střechy. Muž přitloukal tašky na střeše a po několika minutách se po střeše svezl dolů v bezvědomí na střechu přistavěné kůlny. Po příjezdu záchranářů nereagoval, neměl hmatný puls a nedýchal. Oživit se ho záchranářům nepodařilo.

Podle názoru zasahujícího lékaře nebyl příčinou smrti samotný pád z výšky, ale srdeční selhání, které bylo pravděpodobně způsobené velkým horkem na prosluněné střeše.

K dalšímu kolapsu staršího muže vyjížděli záchranáři kolem druhé hodiny do Kolína. Tentokrát měl senior více štěstí, záchranářům se podařilo obnovit jeho životní funkce.

Plné ruce práce mají záchranáři v celé ČR

Vedra zasáhla také hlavní město. "Záchranáři během čtvrtka rozvezli do pražských nemocnic již 13 lidí, kterým horko přivodilo kolaps, deset pacientů s dušností a osm s poruchou srdečního rytmu," uvedla odpoledne mluvčí záchranné služby Simona Cigánková.

"Téměř sedmdesát procent všech našich výjezdů je spojeno s kolapsovými stavy způsobenými horkem. Naše sanitky v těchto dnech vyjíždí šest až osmkrát k pacientům, kteří mají kvůli vysokým teplotám zdravotní problémy," uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Jiná není situace ani v další částech země. Kolem deseti pacientů denně přivádí letní počasí například do nemocnice v Liberci.

Oproti běžným dnům kolabují na ulicích také mladí lidé. "Naposledy se jednalo o dívky ve věku 21 a 26 let," uvedla mluvčí liberecké nemocnice Alexandra Bednárková.

Důležité je pití a vhodné oblečení

Společným jmenovatelem u mladých i starších lidí se zdravotními potížemi je v těchto dnech nedodržování dostatečného pitného režimu. Problémem je také nevhodné oblečení. "Mladé dívky nosí svetříky, trika z umělých materiálů nebo silonové punčocháče. Takové oděvy přispívají k přehřátí organismu," doplnila Bednárková.

Dospělý člověk by měl v takto teplých dnech vypít 2,5 - 3 litry tekutin denně. Lidé, kteří vědí, že mají v těchto dnech zdravotní problémy, by se měli vyvarovat fyzické námaze, příliš nevycházet ven, nebo se alespoň držet ve stínu, nepobývat dlouho na slunci, dostatečně pít a vyvarovat se alkoholu, který v kombinaci s teplým počasím může zhoršit zdravotní stav člověka.

Teplé počasí a sluneční záření může způsobit zdravotní potíže i zdravým lidem. Při dlouhodobém pobytu na přímém slunci nebo v teplých, dusných a nevětraných místnostech (např. v MHD) může dojít k přehřátí organismu - úžehu, úpalu - které se projevuje i nevolností, bolestmi hlavy a teplotou. Lékaři v tuto dobu doporučují kromě dostatečných tekutin zároveň nosit i pokrývku hlavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám