Hlavní obsah

Vraždil kvůli automatům, dostal dvanáct let

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Trest dvanáct let odnětí svobody ve věznici se zvýšenou ostrahou vyměřil ve čtvrtek Krajský soud v Hradci Králové pětadvacetiletému Davidu Bezvodovi z Královéhradecka. Uznal ho vinným z vraždy třiaosmdesátileté důchodkyně.

Článek

Ženu zabil loni 10. října v jejím domě v Ledči nad Sázavou kvůli 120 tisícům korun, jimiž částečně splatil své dluhy, část utratil na výherních automatech. Mladý muž se s postiženou seznámil, když ji navštívil coby zástupce telekomunikační společnosti. Svěřila se mu, že hodlá koupit v Hradci Králové byt a má proto našetřené peníze.

Viděl jsem peníze a zatemnělo se mi před očima

Nabídl se, že jí byt za provizi 10 tisíc korun sežene. Při jedné z jeho návštěv důchodkyni podle slov obžalovaného vypadly z peněženky peníze. Srazil ji na zem a kopl do přední části krku a způsobil mnohočetné zlomeniny. Žena po chvíli zemřela.

"Když jsem viděl peníze, zatemnělo se mi před očima a vzpomněl jsem si na automaty," tvrdil před soudem. Po činu sebral hotovost, šperky, osobní dokumenty postižené a vkladní knížku s více než 350 tisíci korun. Kromě hotovosti však později vše zničil.

S tím, že obžalovaný spáchal vraždu v jakémsi transu, ale nesouhlasil státní zástupce Milan Vacek. "Nic takového ze znaleckých posudků nevyplývá. On je sice patologickým hráčem, ale to nemá vztah na další oblasti jeho života," uvedl s tím, že se domnívá, že krádež peněz měl naopak předem promyšlenou. Také podle soudní znalkyně z oboru psychologie nebyly rozpoznávací schopnosti Bezvody během činu sníženy. Problematická, i když možná, je podle ní jeho resocializace.

Lítost vyjádřil se slzami v očích

"Přitížením je například to, že již byl v minulosti souzen," uvedla. Bezvoda totiž před dvěma lety odcizil své babičce asi 1,5 miliónu korun, za což mu soud vyměřil 2,5 roku vězení se zkušební dobou čtyři roky, které dosud neuplynuly. Dalších 80 tisíc korun ukradl své přítelkyni.

Těsně před vynesení rozsudku vyjádřil obžalovaný se slzami v očích lítost nad svým skutkem. "Vím, že jsem udělal nejhorší čin, který může člověk udělat. Vzal jsem život člověku. Už od počátku mne trápilo svědomí, nemohl jsem v noci spát, ale neměl jsem odvahu jít sám na policii. Když však policisté pro mne přišli, ihned jsem se přiznal. Chci se léčit z gamblerství," slíbil Bezvoda s tím, že po odpykání trestu přijde položit na hrob oběti květiny.

Žena si svůj úděl vybrat nemohla

"Je nyní na obžalovaném, aby se s trestem srovnal, neboť se jedná o trest spíš mírný. Postižená neměla možnost si svůj úděl vybrat, pouze doplatila na svoji důvěru," uvedl předseda senátu Miroslav Mjartan v odůvodnění rozsudku. Ten dosud nenabyl právní moci, neboť státní zástupce i Bezvoda si ponechali lhůtu k podání odvolání.

"Rozhodovat se budeme až po vyhotovení písemného rozsudku, trest byl uložen na samotné dolní hranici zákonné trestné sazby, ale budeme uvažovat o dalších krocích až budeme mít zcela jasný názor soudu," doplnil obhájce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám