Hlavní obsah

Postrach podsvětí svědčil u soudu proti kamarádovi

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Postrach podsvětí na severu Čech Stanislav Mordych, který svou výpovědí poslal za mříže již několik pachatelů závažných deliktů, vypovídal ve středu u ústeckého krajského soudu jako klíčový svědek i v případu Michala Zalewského obžalovaného z vraždy otčíma. Osmadvacetiletý Zalewski si již přitom odpykává osmnáctiletý trest za jinou vraždu, kterou policie objasnila rovněž jen díky Mordychově svědectví.

Článek

Zalewski se nechal podle obžaloby Mordychem odvézt v červenci 2001 spolu se svým 39letým otčímem na skládku odpadků v Mostě - Velebudicích, kde se s nevlastním tátou pohádal a několikrát ho udeřil baseballovou pálkou. Tělo se našlo až v listopadu téhož roku.

O smrti kamarádova otčíma nevěděl

"Seděl jsem v autě a viděl jsem to v zrcátku. Pak hodil pálku do kufru a nařídil mi, abych jel. Měl jsem z něj obavy, protože byl pod vlivem drog," řekl Mordych, kterého do soudní síně přivedli čtyři zakuklenci se samopaly. Sám Mordych, který si odpykává trest ve věznici, o níž neví ani soud, přišel spoutaný s kuklou na hlavě a v neprůstřelné vestě. Proč Zalewského usvědčil až po třech letech po vraždě, vysvětlil Mordych tím, že nevěděl o smrti kamarádova otčíma.

Zalewski popírá, že by na skládce někdy byl, natož vraždu svého otčíma, které ho měl prý rád a bránil ho. "Láďa nebo táta, jak jsem mu říkal, byl epileptik a často jsem ho ošetřoval. Jednou jsem se kvůli němu i popral. Mordych mě do toho namočil, protože se chtěl dostat z vězení, kde po něm šli. Pálku jsem měl, ale jen na ochranu před feťáky," tvrdil ve středu před soudem.

Oba figurují v případě vraždy podnikatele

Zalewski i Mordych figurují i v případu již zmíněné vraždy, kdy byl kvůli penězům brutálně ubit a ubodán 55letý mostecký podnikatel. Zalewskimu s dalším komplicem již pražský vrchní soud potvrdil osmnáctiletý trest, Mordychovi ho naopak snížil na 12,5 roku za to, že svým svědectvím přispěl k objasnění surové vraždy, na niž by bez něj policie zřejmě nikdy nepřišla. Ke smrtelnému útoku na podnikatele došlo jen čtyři měsíce před smrtí Zalewskiho otčíma.

Reklama

Výběr článků

Načítám