Hlavní obsah

Svědkyně nepoznala, kdy Dalík hovoří pravdu a kdy lže

– PRAHA
Právo, Pavel Blažek

Soudní síň ve sporu mezi ODS a poslancem Zdeňkem Kořistkou o odškodné 10 miliónů korun a omluvu za poškozování dobrého jména ODS Kořistkou v pátek chvílemi připomínala tržiště. Už v úvodu líčení vypjatou atmosféru vyvolala výpověď novinářky Hany Čápové.

Článek

Popisovala, jak se před třemi lety v září setkala spolu s novinářem Jaroslavem Spurným s asistentem předsedy ODS Mirka Topolánka Markem Dalíkem. Na schůzce měl Dalík prohlásit, že Kořistkovi nabízel post velvyslance v Bulharsku za hlasování proti vládě Stanislava Grosse.

K setkání na žádost Dalíka došlo v době, kdy byl Dalík s lobbistou Janem Večerkem šetřen protikorupční policií pro podezření z pokusu Kořistku podplatit. Podle Čápové Dalík prý o nabídce postu velvyslance hovořil jen žertem a pokus podplatit Kořistku zcela vyloučil. Pak však přišla sprcha.

Na přímou otázku Kořistkovy advokátky Ivy Duchoňové totiž novinářka přiznala: "Nedokázala jsem rozpoznat, kdy pan Dalík hovoří pravdu a kdy lže." Současně však prohlásila, že Dalík vážně pronesl, "za Kořistkou šli s nabídkou výhod, ale že k nabídce nedošlo".

Svrchovanost soudce

Soudkyně Helena Nebesařová přivezla na líčení v košíku asi půlmetrový trestní spis, který jí zaslala ostravská žalobkyně Tamara Kornasová. Žalobkyně ze spisu vyřadila nahrávky a přepisy odposlechů. Překvapivě však ponechala ve spise mimořádně citlivé osobní údaje o bankovních kontech a pohybu na těchto kontech neznámého počtu osob s poznámkou "nenahlížet" bez podpisu. To nebyla jediná podivnost.

Kořistka s obhájkyní i právní zástupce ODS advokát Petr Toman podle rozhodnutí Nebesařové nesměli pořizovat kopie z přivezeného spisu. Toman však kopie měl. "Pořídili jsme si je u ostravského soudu," řekl. Duchoňová zákaz pořizovat kopie a vyřazení odposlechů označila za porušení práv žalovaného.

"Před projednáním důkazů nelze pořizovat kopie. Toto mi bylo potvrzeno na vedení soudu," usadila advokátku Nebesařová. Zdůraznila, že nevydat odposlechy je právo žalobkyně Kornasové, která "za spis nese odpovědnost".

"Nechce se mi tomu věřit. Soudce je svrchovaný. Nikdo, ani vedení soudu, nemá soudci co potvrzovat. Soudce je svrchovaný i ve vztahu ke státním zástupcům. Má pořádkové opatření k vyžádání důkazů, tedy i odposlechů, a k uložení sankce," reagoval na jednání Nebesařové soudce Nejvyššího soudu. Proti sankci lze podat odvolání. "Ale i zde pak svrchovaně rozhoduje odvolací soud, a nikoli státní zástupce," dodal.

Co je v odposleších

Kořistka na předání odposlechů trvá. "Obsahují důkazy. I o tom, že svědkyním Froňkové a Ondříčkové bylo vyhrožováno. Při policejním seznámení s odposlechy pak odmítly podepsat poučení, které je zavazovalo k pravdivé výpovědi. Nepodepsaly protokol," argumentoval Kořistka. Toman odposlechy odmítl.

"Podstatné je, že neobsahují jakýkoliv důkaz, který by mohl panu Kořistkovi pomoci," řekl advokát. Přiznal však, že obsah odposlechů nezná.

Podle Kořistky závažnost odposlechů ve zpřístupněných částech trestního spisu dokládají věty svědkyň. "Kdybych teďka něco řekla, tak můžu jít do kytek... Když jsem řekla, že to řeknu (o nabídkách Kořistkovi), tak mi začali vyhrožovat, ať si uvědomím, kdo on je... Kdyby tam nebyl Dalík v tom, tak už se asi neudržím... Langer o zastrašování věděl...," citoval z výpisků ze spisu Kořistka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám